Hírek

2005.06.21. 00:00

Kitiltanák a koldusokat

A koldulás szempontjából tiltott területenek nyilvánítana belvárosi részeket a Magyar Demokrata Fórum. A javaslat kiállja az alkotmányos próbát, állítja a közigazgatási hivatal vezetője.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="299"] Nem csak a Szabadság hídnál, hanem más, az idegenforgalom szempontjából kiemelt helyen is sok a koldus. Az új rendelet szigorúbban büntetne.
[/caption]Budapest koldusok elől elzárt része lenne a budai várnegyed, a Budavári Palota és a polgárváros várfalakkal határolt területe, a Hősök tere, a Váci utca és a Vörösmarty tér. Az MDF által kezdeményezett kitiltás nemcsak az idegenforgalmi szezonra, hanem az egész évre vonatkozna. Aki megsértené, azt akár harmincezer forintos bírsággal sújthatnák. Szőke László frakcióvezető a júniusi Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti az erről szóló határozati javaslatot. Az MDF az elmúlt évben többször is kísérletet tett a közgyűlésben, illetve a parlamentben a koldulás szigorítására. Az Igazságügyi Minisztériumból érkezett válasz szerint törvénymódosításra nincs szükség, mert a főváros jogosult korlátozó rendeletet alkotni. – Ez ugyanolyan érvényű lenne, mint amivel az autósok parkolását szabályozzuk. Úgy rendelkezünk, hogy a Hősök terén nem lehet koldulni, mint ahogy parkolni sem – magyarázta lapunknak a frakcióvezető. Szőke László nemcsak a minisztériumból, hanem a Fővárosi Közigazgatási Hivataltól is pozitív visszajelzést kapott. Az intézmény vezetője arról tájékoztatta, nem ütközik az alkotmányba, hogy területileg korlátozzák a passzív koldulást. Forgách Imre hivatkozik az agresszív és a gyermekkel való koldulásra, amely büntetendő cselekménynek, szabálysértésnek minősül. Ez azonban nem zárja ki, hogy „a helyi közérdek, közrend érvényre juttatása érdekében meghatározott területekről a közgyűlés kitiltsa a jelenséget”. Annak sincs akadálya, hogy földrajzilag meghatározott részeken: utcákon, objektumok közelében bevezessék a korlátozást.

Az MDF ötpárti egyeztetéseket kezdeményezett, amelyek nem vezettek eredményre. A Fidesz és a MIÉP támogatta, a koalíciós pártok azonban nem. Az SZDSZ alkotmányos szempontból kérdőjelezte meg. Az MSZP szerint nem tudnák betartatni az új rendeletet. Szőke mindkét ellenvetést vitatja. Az MDF valamennyi bizottságnak elküldte határozati javaslatát. A testületek egymás után tárgyalják, a héten a városrendészeti és a szociális is dönthet róla. A pénzügyi és az egészségügyi bizottság illetékesség hiányában nem foglalkozott vele. Szőke László abban bízik, hogy képviselőtársai lelkiismeretük szerint szavaznának a júniusi közgyűlésen. A Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége támogatja a javaslatot. – A legnagyobb mértékben egyetértünk a célkitűzéssel – tudatta Bálint Zoltán elnök.

Szegeden és Kaposváron tilos kéregetni

Szegeden, a belvárosban idén szabálysértéssé minősítették a kéregetést. Siófokon a közterület-használatról szóló rendelet nem gátolja, de elősegítését határozottan tiltja. Kaposváron az év elejétől tilos a belvárosban sétáló járókelők zaklatása. A szegedi és a kaposvári rendelet ellen az alkotmányra hivatkozva több jogvédő szervezet is tiltakozott.

Az MDF a főváros 1995-ös közterület-használati rendeletét változtatná meg. Koldulásnak minősülne a közterületen pénz vagy egyéb dolog átadására szóban, írásban vagy ráutaló magatartással történő felhívás.

Zsidai Péter Szegeden és Kaposváron tilos kéregetni Szegeden, a belvárosban idén szabálysértéssé minősítették a kéregetést. Siófokon a közterület-használatról szóló rendelet nem gátolja, de elősegítését határozottan tiltja. Kaposváron az év elejétől tilos a belvárosban sétáló járókelők zaklatása. A szegedi és a kaposvári rendelet ellen az alkotmányra hivatkozva több jogvédő szervezet is tiltakozott.

Az MDF a főváros 1995-ös közterület-használati rendeletét változtatná meg. Koldulásnak minősülne a közterületen pénz vagy egyéb dolog átadására szóban, írásban vagy ráutaló magatartással történő felhívás. Nem csak a Szabadság hídnál, hanem más, az idegenforgalom szempontjából kiemelt helyen is sok a koldus. Az új rendelet szigorúbban büntetne. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!