Hírek

2005.06.27. 00:00

Kiderült az ég a kispesti pálya fölött

Egy hete még bizonytalan volt, hogy a Honvéd ott lehet-e az NB I mezőnyében. Azóta nagyot változott a helyzet Kispesten. Rendeződhet a Tornyi-ügy, olasz edző és brazil játékosok érkezhetnek a Bozsik-stadionba.

Lázár Lajos

Eredményre vezetett az MLL elnöke, Kisteleki István közvetítése a Tornyi kontra Honvéd ügyben. A bíróság a kamatokkal együtt 40 millió forint megfizetésére ítélte a Honvédet, ennyi Tornyi Barnabás edző elmaradt bére. A klub tulajdonosai megtámadták ezt a döntést, de mivel ez nem halasztó hatályú, a liga kilátásba helyezte a piros-feketék kizárását az NB I-ből. Az MLL elnökének javaslatára a Honvéd letétbe helyezte a 40 millió forintot. Ha másodfokon is Tornyinak adnak igazat, akkor a pénz az edző számlájára kerül, és így nem lesz akadálya annak, hogy a kispestiek az élvonal tagjai maradhassanak.

Változás lesz a szakvezetésben és a játékoskeretben is. Az eddigi vezetőedző, Gergely Károly szerződése június 30-án lejár, és azt a klub nem hosszabbítja meg. A többségi tulajdonos, Piero Pini kiszemeltje a szakmai irányításra az olasz Aldo Dolcetti. Információnk szerint a jelölt igent mondott, a szerződés aláírására a napokban kerül sor. A 39 éves Dolcetti több olasz klubban futballozott, és legutóbb a Brescia csapatánál dolgozott mint pályaedző. Piero Pini beszélt valamennyi érvényes és lejárt szerződésű játékossal, és megtette ajánlatát. Kifizette a játékosoknak a tartozásokat.

– Az már korábban eldőlt, hogy Budovinszky Krisztián, valamint Herczeg Miklós és Facskó Balázs másutt folytatja pályafutását – mondta Simon Gábor technikai igazgató. – Budovinszky a Ferencvárossal tárgyal, míg Herczeg és Facskó Pápára megy. Bizonytalan a kapus, Takács Tamás helyzete, mivel ő csak kölcsönbe volt nálunk. Szili Attila Franciaországba, a területi bajnokságban szereplő Rouenba igazolt. Az erősítésekről elkezdődtek a tárgyalások, de a döntésben már szerepe lesz az új vezetőedzőnek is.

A hét végén két brazil játékos érkezett próbajátékra, és itt van már nálunk Bardi Gábor kapus is, aki korábban a ZTE csapatának volt tagja. Az elmúlt évben Cipruson védett, de lejárt a szerződése, és így szabadon igazolható. Kispesti hír még, hogy Szili Árpád ügyvezető igazgató benyújtotta lemondását, melyet a tulajdonosok egyelőre nem fogadtak el.

Szieben helyzetben Fehérvárott

A székesfehérvári csapat eddigi többségi tulajdonosa, a város önkormányzata eladott tulajdonából 80 százalékot. A vevő a dr. Szieben László, a volt ligaelnök által jegyzett Clavis Consulting Kft. Szieben 60 millió forintot ajánlott az eladásra kínált tulajdoni hányadért, és vállalt 60 millió forint törlesztést a csapat adósságából. Ajánlatot tett Marius Vizer, az Európai Cselgáncsszövetség román–osztrák állampolgárságú elnöke is, akinek a Fehérvár FC 150 milliót ért volna – 100 millió a tulajdonért, 50 millió törlesztés – , de az ajánlat a határidő lejárta után érkezett, ezért a képviselők elutasították. A következő lépés a Fehérvár Kft. hétfői küzgyűlése lesz. Ekkor a tulajdonosok vagy hozzájárulnak az önkormányzati rész 80 százalékának eladásához, vagy élnek elővásárlási jogukkal. Ha nem élnek, akkor marad számukra 16,1 tulajdoni hányad, míg Székesfehérvár önkormányzata 3,9 százalékot birtokol majd. Az önkormányzat ugyan megválik 80 százaléktól, de továbbra is ad évi 86 millió forintos támogatást, és a stadion üzemeltetését is vállalja. Hétfőn pont kerülhet az ügy végére.

A vevő a dr. Szieben László, a volt ligaelnök által jegyzett Clavis Consulting Kft. Szieben 60 millió forintot ajánlott az eladásra kínált tulajdoni hányadért, és vállalt 60 millió forint törlesztést a csapat adósságából.

Ajánlatot tett Marius Vizer, az Európai Cselgáncsszövetség román–osztrák állampolgárságú elnöke is, akinek a Fehérvár FC 150 milliót ért volna – 100 millió a tulajdonért, 50 millió törlesztés – , de az ajánlat a határidő lejárta után érkezett, ezért a képviselők elutasították.

A következő lépés a Fehérvár Kft. hétfői küzgyűlése lesz. Ekkor a tulajdonosok vagy hozzájárulnak az önkormányzati rész 80 százalékának eladásához, vagy élnek elővásárlási jogukkal. Ha nem élnek, akkor marad számukra 16,1 tulajdoni hányad, míg Székesfehérvár önkormányzata 3,9 százalékot birtokol majd.

Az önkormányzat ugyan megválik 80 százaléktól, de továbbra is ad évi 86 millió forintos támogatást, és a stadion üzemeltetését is vállalja. Hétfőn pont kerülhet az ügy végére. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!