Hírek

2005.06.04. 00:00

Kevés az útba igazító szó

Nincs elég tájékoztató tábla a fővárosban. Ami van, az sem mindig a külföldieknek szól. Csak az idegenvezetőkre tudnak hagyatkozni a turisták.

Tóth T. – Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="307"] Hárommillió forint jut évente a jelenlegi nyolcszáz eligazító tábla javítására és újak kihelyezésére. Nem csoda, hogy elégedetlenek a turisták.
[/caption]Tanácstalan turisták álldogálnak a budai Vár oldalán lévő térkép előtt. Egy rózsaszínű kör alapján be tudják azonosítani, éppen hol vannak. Az azonban már nem derül ki, merre kellene továbbhaladniuk. A látványos térkép ugyanis magyarul magyarázza, hol mit érdemes megnézni. Az útvonalat sem tudják követni. – Nincs elég térkép Budapesten. Ha találunk, azt sem értjük – tárja szét értetlenül a karját Azat Kasimov, aki családjával érkezett hozzánk Oroszországból. – Ez még nem is lenne baj, mert van nálam egy laptop, amivel  tudnánk tájékozódni. De a városban ritka a vezeték nélküli internetelérhetőség. Így csak a megérzéseinkre hagyatkozhatunk séta közben.

Egy német turistacsoport és az őket kalauzoló idegenvezető menti meg a háromfős családot. A férfi összeköti a térképen a kiindulási helyet a Mátyás-templommal és közben németül magyaráz. Laura, Diana és Aziz a csoporttal együtt indul felfelé a lépcsőn. Talán így majd nem tévednek el a Várban.

[caption id="" align="alignright" width="315"] Diana Kasimov Oroszországból érkezett a szüleivel. Neki tetszik a térkép.
[/caption]– Százhuszonnégy oszlopon közel hétszáz táblánk van – büszkélkedik Fekete László, a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. (BTH) ügyvezető igazgatója. Ez csak a gyalogosokhoz szóló mennyiség. A külföldi gépjárművezetőket további kilencven darab barna színű felirat igyekszik helyes útra terelni. Ezek nemcsak a be-, hanem a kijutást is jelentősen megkönnyítik. A BTH évente hárommilló forintot tud javításra és újabb oszlopok kihelyezésére fordítani. – A műegyetem környékén rendszeresen lenyúlják a műanyag lapokat – dohog Fekete László. Vélhetően a kollégiumi diákok felelősek a lopásokért.

Állandó kérdés, miért nem többnyelvűek a tájékoztatók. A világon szinte mindenütt az adott ország nyelvét és az angolt használják. A bővítés azonban olyan költségekkel járna, amelyet nehéz lenne előteremteni.
A BTH egyik jelentős tette volt a nevezetes pontok felé mutató nyilakon látható, nem egyértelmű ábrák felváltása. Fekete László példaként az állatkertet hozta föl. Ezt korábban egy várszerű épület, ma egy elefánt jelöli. A budapesti nagy pályaudvarokon a DIGITON rendszer tájékoztatja az utasokat. Ez nemzetközi és egyes belföldi vonatok beérkezésekor angol és német nyelven tájékoztatja a turistákat.

Azokra a nemzetközi járatokra, amelyek a fővárosból indulnak, angol, német és francia nyelvű információs táblák kerülnek. Ezekből naponta ezernél többet használnak.

Gyorséttermekben terjed a vezeték nélküli internet

Május idusától minden hazai McDonald’s étteremben van lehetőség szélessávú vezeték nélkül internetezésre. A pénztáraknál lehet megvásárolni az internetelérést biztosító kártyát. Többnyelvű tájékoztató táblákat azonban ezekben az éttermekben sem találni. De másutt is kevés van. Ritka kivétel a Vár, a Margitsziget és a Belváros egyes részei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!