Hírek

2005.06.30. 00:00

Két vádpontban elmarasztalták a sztrájkolókat

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="138"] Max Mosley felelősségét nem firtatták, így ő diktálta a feltételeket
[/caption]A Motorsport Világtanács szerdai párizsi meghallgatásán két vádpontban bűnösnek találták az indianapolisi futamot bojkottáló hét Forma–1-es csapatot. Eszerint a Renault, a Toyota, a McLaren, a Williams, a BAR, a Sauber és a Red Bull nem gondoskodott megfelelő abroncsokról (bár itt enyhítő körülményeket is figyelembe vettek), magatartásukkal pedig rontották a Forma–1 jó hírét. Ugyanakkor három másik vádpontban felmentették őket: nem követtek el szervezett támadást a Forma–1 ellen, nem hibáztathatók, amiért nem egyeztek bele egy általános sebességkorlátozásba, és valóban nem mulasztották el értesíteni döntésükről a versenybírókat. Ugyanakkor a testület nem nyilvánított véleményt abban a kérdésben, vajon Max Mosleynak, a Nemzetközi Autósport Szövetség (FIA) elnökének módjában állt volna-e elkerülni a botrányt a hetek által kért lassító megépítésével.

Hogy milyen büntetésre számíthatnak a vétkesek, az legkorábban szeptember 14-én derülhet ki, eddig adott magának haladékot a tanács. Utána még három futam szerepel a naptárban, amelyeknek most kétséges a kimenetele. A tanács annak fényében dönt, hogy a csapatok milyen mértékben kárpótolják majd a nézőket és a Forma–1-et. A Michelin már tett egy gesztust, az indianapolisi futam 120 ezer nézőjének visszafizeti a jegy árát (ez 18 millió dollár kiadás), jövőre pedig húszezer rajongót lát vendégül. A csapatok persze nem értenek egyet a dön-téssel. Ők továbbra is állítják, a reálisan fennálló veszély miatt nem volt más választásuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!