Hírek

2005.06.21. 06:35

Kapusok vetésforgóban

Vasárnap este kisebb csoda történt Hannoverben: a torna első számú esélyeseként ünnepelt brazil válogatott kikapott a mexikóiaktól.

Dénes T. (Herzogenaurach)

A brazilokat a hannoveri 0-1-gyel csak presztízsveszteség érte. Hozzá kell tennem: ha nem is sokszor, de láttam már vereség után az aranyzöldeket, legutóbb 1998-ban, az elveszített világbajnoki döntő után voltak ennyire feldúltak. Carlos Alberto századszor ült a válogatott kispadján, de nem sok oka volt ünnepelni. Dicsérte a mexikóiakat – megtette ezt már a mérkőzés előtt is –, aztán sokat emlegette, hogy az első félidőben az övéi simán megnyerhették volna a mérkőzést. Erre később is volt esélyük, így ezzel sok újat nem mondott a kapitány. Azzal már inkább, hogy nyilvánvaló elégedetlensége jeleként a meccs után íziben közölte, hogy a japánok elleni utolsó csoportmérkőzésre három-négy helyen is megváltoztatja csapatát. Egyelőre nem mondta, kiket hagy ki. A brazil kollégák szerint a legvalószínűbb, hogy Léo, Renato és Juninho Pernambucano kerül majd be a csapatba, ez pedig azt ígéri, hogy kiesik egy középső védő és két középpályás. Nem lennék meglepve, ha Kaka és Émerson pihenne (utóbbi egyébként sem Parreira szíve csücske), s nem játszana a meccs után az újságírók által leginkább bírált, szinte bűnbaknak kikiáltott Roque Júnior sem.

A találkozón egyébként történt egy különleges eset: az olasz bíró, Rosetti háromszor rúgatta Jared Borgettivel a jogos tizenegyest. Az elsőt a középcsatár belőtte, de akkor Fonseca belépett a büntetőterületen belülre. A másodikat a kapufára vágta, akkor meg Émerson futott be a tizenhatos területére. Harmadik lövését Dida kivédte – egyébként Émerson akkor is beszaladt, de Rosetti már nem sípolt. Sokak szerint egyik eset sem volt kirívó, a játékvezetők többsége egy-egy büntetőnél talán észre sem veszi az ilyesfajta apróságokat. Rosetti ügyelt a részletekre, és – ezt senki sem vitatja – igaza volt. Már csak azért is, mert ezen a szinten háromszor egymás után is illik belőni a büntetőt.

Hétfőn reggel a német lapok óriási szenzációként, a torna eddigi legnagyobb meglepetéseként tálalták a brazilok vereségét. Azt hiszem, a Konföderációs Kupa egésze szempontjából kicsit túldimenzionálták a kérdést, az meg különösen meglepett, hogy Herzogenaurachban, az Adidas sportközpontjában is e témával kezdődött a németek tájékoztatója. A kisvárosból nőtt ki egyébként – talán akad Magyarországon, aki nem tudja – a két legnagyobb európai sportszergyártó cég, az Adidas és a Puma. A ,,háromcsíkos” márka World of Sport nevű központjában fogadták a Nationalelf soros tagjai az újságírókat. A fő téma természetesen az argentinok elleni csoportdöntő volt. A németek szinte duzzadnak az önbizalomtól, mindegyikük győzelmet ígér, arról szó sem esik, hogy négy éve nem tudott nyerni a válogatott a világranglista első tíz helyezettje közé tartozó csapat ellen.

Joachim Löw, a válogatott másodedzője (1996 és 1998 között a VfB Stuttgartban Lisztes Krisztián edzője) határozottan erősítgette, hogy nem akarják elkerülni a brazilokat az elődöntőben, győzelemre játszanak. A csapatösszeállítást illetően nagy változásokat nem ígért, ugyanakkor elmondta, a kapuskérdést illetően tanácskozott a szakmai stáb, hétfőn reggel ismertették a döntést az érintettekkel is. E szerint kedd este a válogatottban újonc Timo Hildebrand véd majd, Kahn könnyebben sérült, Lehmann lesz a tartalék. Az Arsenal hálóőre, s a Leonardo DiCaprio-fazonú stuttgarti az elődöntőre szerepet cserél, jövő szerdán, 29-én pedig Oliver Kahn véd majd. Löw valószínűsítette, hogy játszik a legjobb formában lévő mezőnyjátékos, Michael Ballack is, annak ellenére, hogy egy újabb sárga lappal kizárná magát az elődöntőből.

A németek meg akarják nyerni a kupát, ezért kockázatos a döntésük. Tekintettel arra, hogy győzelmük esetén várhatóan a brazilokkal játszanak majd szombaton Nürnbergben, hadd idézzem fel, hogy ,,Balla” egyszer már kizárta magát sárga lapjai miatt egy brazilok elleni meccsből. Még 2002-ben, a világbajnoki döntő előtt.

Vagyonos kérő híján Zé Roberto marad a Bayernnél

A brazilok középpályása nemcsak veszített, hanem nyert is vasárnap este. Megállapodott a Bayern München vezérkarával, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégis meghosszabbítja egy évvel a szerződését. A 2006. június 30-áig szóló kontraktust a Konföderációs Kupa utáni napokban írják alá. Zé Roberto három ével ezelőtt 9,5 millió euróért szerződött a Bayer Leverkusenből a Bayern Münchenhez. Az elmúlt hónapokban azért akart távozni, mert a Bayern vezetői a korábbinál gyengébb feltételekkel akarták szerződtetni. Alkalmasint nem dúskálhatott vagyonos kérőkben, ha most mégis rábólintott az ajánlatra.

B csoport, 2. forduló

Mexikó–Brazília 1-0 (0-0)

Hannover, 39 297 néző,

vezette: Rosetti (olasz)

gól: Borgetti (59.)

A csoport állása:

1. Mexikó 6,

2. Brazília 3 (3-1),

3. Japán 3 (2-2),

4. Görögország 0 pont

A mai program - A csoport, 3. forduló:

Argentína–Németország, Nürnberg (20.45),

Ausztrália–Tunézia, Lipcse (20.45)

Hannover, 39 297 néző,

vezette: Rosetti (olasz)

gól: Borgetti (59.)

A csoport állása:

1. Mexikó 6,

2. Brazília 3 (3-1),

3. Japán 3 (2-2),

4. Görögország 0 pont

A mai program - A csoport, 3. forduló:

Argentína–Németország, Nürnberg (20.45),

Ausztrália–Tunézia, Lipcse (20.45) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!