Hírek

2005.06.24. 00:00

Jack Kilbyre, az integrált áramkör feltalálójára emlékezünk

Se számítógép, se maroktelefon, se mikrohullámú sütő nem létezne, ha Jack Kilby 1958-ban nem találja fel a mikrochipet. A héten elhunyt feltaláló átalakította a világot.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="252"] A mikrochip az élet minden területén nélkülözhetetlen találmány
[/caption]Thomas Edisonhoz és Henry Fordhoz hasonlóan nagy elme volt Jack Kilby, aki csupán két hét alatt találta fel 1958 nyarán az integrált áramkört. Persze így utólag ötlete pofonegyszerű. Kilby a tranzisztorokat egyetlen szilikonlemezre sűrítette. Ezzel kiiktatta a nagy, nehéz, sokat fogyasztó, gyorsan melegedő elektroncsöveket. „Arra a felismerésre jutottam, hogy csak félvezetőre van szükség, az ellenállások és a kondenzátorok is megépíthetők ugyanabból az anyagból, amelyből a tranzisztorok. Arra is rájöttem, hogy mivel az összes alkatrész ugyanabból van, ezeket eleve össze lehet építeni, hogy teljes áramkört alkossanak.” Jack Kilby így emlélezett vissza arra a pillanatra, amikor feltalálta a mikrochipet.

A Texas Instrumentsnél dolgozott Kilby, és 1958 nyarán jóformán mindenki szabadságon volt, kivéve őt, mivel új volt a cégnél. Egyedül dolgozott a laboratóriumban, és mindössze két hét alatt fejlesztette ki az első mikrochipet. Akkora volt, mint egy papírcetli fele. Ma ugyanekkora helyen százmillió tranzisztor fér el. Szeptemberben az egész vállalat megtekintette a találmányt, és láthatták, hogy bizony működik. Ennek ellenére a munkatársak még hosszú évekig ugratták Kilbyt. Pár hónappal később az Intel egyik társalapítója, Bob Noyce is hasonló integrált áramkörrel állt elő. Sokan úgy vélik, hogy a mikrochip tömeggyártását Noyce tette lehetővé. Mindenesetre a Nobel-díjat Kilby kapta meg 2000-ben. A mikrochipet eleinte a hadászatban alkalmazták, és az első mikrochipes számítógépet is a hadsereg helyezte üzembe 1961-ben. Hogy azóta az integrált áramkör (IC) mennyire megváltoztatta a világot, jóformán az egész föld lakossága érezheti.

Kilby 1983-ban vonult nyugalomba, de utána is szaktanácsadóként dolgozott a Texas Instrumentsnek. Több mint hatvan szabadalom fűződik a nevéhez, és közreműködött a zsebszámológép kifejlesztésében is. Rákban hunyt el nyolcvanegy éves korában hétfőn, így az egész világon rá emlékeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!