Hírek

2005.06.21. 00:00

Idén több pénz jut csőfelújításra a fővárosban

Dávid Szonja

– A tavalyi összegnél egymillárd forinttal többet költünk a vízcsövek felújítására. Az igaz, hogy a nagyobb költség ellenére ebben az évben a korábbinál rövidebb szakaszra, vagyis ötven kilométerre tervezzük a munkát. Ez azért alakult így, mert ebben az évben a nagy átmérűjű csöveket, nagyvezetékeket újítjuk fel – nyilatkozta a Reggelnek Péterffy Gábor, a Fővárosi Vízművek Rt. kommunikációs igazgatója.

Három évvel ezelőtt valóságos csőtörési hullám volt Budapesten. Akkoriban többek között  a Gellért-teret lepte el a víz. A vízművek számára 2002-ben a Budapesti Műszaki Egyetem professzorai készítettek egy tanulmányt. Ez az anyag olyan hálózati térképet tartalmaz, amely a csőhálózat rekonstrukciójára vonatkozó szakaszokat ábrázolja. A program alapján halad a vállalat a munkákkal. –Az elmúlt három évben harminc százalékkal csökkent a csőtörések száma. A programnak nem lesz vége, összesen 4800 kilométer hosszú csőhálózat fut a főváros alatt. A folyamatos karbantartás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megfelelő állapotú legyen a hálózat – mondta Péterffy Gábor.

A Fővárosi Vízművek Rt. csatlakozott az útfelújítási programhoz is. A cég az ésszerűség miatt dolgozik ezeknél a munkálatoknál. Így ugyanis egyúttal a közművek ellenőrzése is elvégezhető. Vagyis a későbbiekben már emiatt nem kell újra felbontani az utakat. 

Felbontás novemberig

A csatornázási vállalat március közepén kezdte el a nagyobb felújítási munkákat, amelyek várhatóan november végéig tartanak. Most a Bartók Béla úton, az Árpád fejedelem útján, a Szentendrei úton és a Hegyalja úton dolgoznak. A Fővárosi Vízművek ahol csak lehet, a „no dig” eljárást alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy ezzel a módszerrel nem kell az adott területet teljes hosszában felbontani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!