Hírek

2005.06.04. 00:00

Huszonnyolcféle sör az étlapon

Itt van a legnagyobb sörválaszték a fővárosban. Kizárólag belga sört lehet inni, mindegyiket a saját poharából, a megfelelő hőmérsékleten. A korsót haza is lehet vinni.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Nagyobb társaságok különböző alkalmakra kibérelhetik a huszonöt fős kistermet. Egy ötfős csoportnak megéri két és fél literes Zsiráf sört rendelni. Ehhez fél liter sör ingyen jár.
[/caption]Nehéz elképzelni, hogy valaki nem változtatja meg sörivási szokásait, miután megkóstol egy belga sört. Póriasnak tűnik a dobozos kortyolgatás a focimeccs alatt, néhány korty gyümölcsös malátalé után.
Már a felszolgáláskor meglepetés éri a hagyományos korsóhoz szokott sörivót. Az aranysárga színű Kwakot kiszélesedő szájú, lombikhoz hasonló pohárban hozzák ki. Fura alakú, fa tartószerkezetben. Az ital íze bársonyosan markáns, visszaadja a komló ízét. Nem lehet betelni vele. Csak sok korsó után. A fehéres sárga Hoegaarden White-ot óriási, férfikézbe való korsóból kell inni. Az íze sem nőies, a kesernyés aromák uralkodnak. A harmadik sört ismerem, a Leffe kapható az itthoni bevásárlóközpontokban és az eldugott kisboltokban is. Persze, most is melléfogok. Lefféből is többféle van, itt a legjobbat kapom. Erőteljes ízébe gyümölcsaroma vegyül, kellemesen átmelegít belülről. Banános, eperfagyis, rumos szilvás utóízű sörök is kínálgatják magukat az étlapon. Jó lenne még kóstolgatni, de a 8–9 százalékos alkoholtartalmú italokból néhány korty is nem várt hangulatváltozásokat eredményez. Még szerencse, hogy tömve van a söröző, és szinte minden asztalon látni valami érdekeset.

[caption id="" align="alignright" width="154"] Így kell inni a malátás ízű Kwakot
[/caption]– Nem, nem ez a törzshelyünk. Csak különleges alkalmakkor jövünk ide. Legutóbb a diplomaosztódat ünnepeltük itt, ugye? – kérdezi Kovács Sándor (58) huszonéves fiát, Pétert. Kiderül, hogy az apa első telefonja megvásárlása után ült be először a Belgába. Azóta mindig ide jön fiával a jeles napokon. Azt mondják, ez az ő afféle bensőséges apa–fiú helyük. – Itt van a legtöbb fajta sör a városban. Ezen kívül még a Király utcában van egy söröző, hasonló kínálattal. De mi ezt szeretjük a hangulata miatt. Nézd, itt ez a sparhelt. Hol látsz manapság ilyet? – mutat Péter a tágas helyiség hátsó fala mellett álló ezüstszínű tűzhelyre.

Tényleg nem mindennapi a berendezés. Az egyik box oldaláról sötétzöld halászkötény lóg, a bárszékek apró aranyszínű szögekkel vannak körberakva. Faragványok díszítik a nehéz faszékeket, a falon felfestett flamand feliratok. – Így néztek ki a brüsszeli sörözők a 20-as, 30-as években – magyarázza a tulajdonos, Mikes Tamás. – A világon mindenhol ilyenek a belga sörözők. Ez a hely csak a választékban különbözik a többitől. Évente két-három újabb sört vezetünk be, valamennyit Belgiumból hozatjuk. A belga turisták megtapsolnak minket, annyira jól össze vannak válogatva az italok. Jobban, mint otthon náluk. De a Mosselen nem a külföldieket akarja elbűvölni, a budapestiekkel szeretnék megismertetni ezt a világszerte kuriózumnak számító sörkultúrát. Elsősorban a tengeri csemegékről híresek. Erre utal a Mosselen, azaz kagyló elnevezés is. De nemcsak ételt-italt lehet választani, a söröskorsókat is meg lehet venni. – Minden kocsmában lopják a poharakat. A mieink ráadásul értékes, míves darabok. Szeretnénk megelőzni, hogy naponta lábuk keljen, ezért nálunk beszerzési áron meg lehet vásárolni a korsókat.

Ez sajnos, nem olcsó mulatság, Kovács Péter is csak egyet vett eddig a Belgában. Háromezer forintért. Először ki sem akarta fizetni, de most már egyáltalán nem bánja. Emlék erről a helyről. Amolyan sörös emlék.

Kiugróan magas árak

Nizzai tonhalsaláta 1590 Ft

Az erdei kagyló legendája 2990 Ft

Kriek, a Kacsa 2190 Ft

Belle–Vue Kriek (0,375 l) meggysör 750 Ft

Hoegaarden White (0,33 l) fehér sör 600 Ft

Leffe Radieuse (0,33 l) 750 Ft

Chimay (0,33l) rőtvörös trappista sör 900 Ft

Kwak (0,3l ) 680 Ft

Chapeau Banana (0,25 l) 790 Ft

Grisette Blond (0,25 l) 790 Ft

Az erdei kagyló legendája 2990 Ft

Kriek, a Kacsa 2190 Ft

Belle–Vue Kriek (0,375 l) meggysör 750 Ft

Hoegaarden White (0,33 l) fehér sör 600 Ft

Leffe Radieuse (0,33 l) 750 Ft

Chimay (0,33l) rőtvörös trappista sör 900 Ft

Kwak (0,3l ) 680 Ft

Chapeau Banana (0,25 l) 790 Ft

Grisette Blond (0,25 l) 790 Ft Nagyobb társaságok különböző alkalmakra kibérelhetik a huszonöt fős kistermet. Egy ötfős csoportnak megéri két és fél literes Zsiráf sört rendelni. Ehhez fél liter sör ingyen jár. Így kell inni a malátás ízű Kwakot -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!