Hírek

2005.06.24. 00:00

Hogyan ellenőrizzük az építőt?

BAMA

Aradi Ferenc, az Autóker Holding Rt. értékesítési igazgatója:
Sok kisebb beruházó kellő körültekintés nélkül vág bele ingatlanfejlesztésbe, emiatt megnőtt az üresen álló új lakások száma. Ez komoly finanszírozási problémát okoz egy sor építővállalatnak, ami érinti a vevőket is. Aki új lakást keres, nézze meg a beruházó referenciáit, hol, mit, milyen minőségben épített korábban. Menjen el egy két-három éves társasházba, ennyi idő árulkodik a kivitelezés minőségéről. Fontos még az is, hogy vannak-e üzletek, rendes közlekedés a környéken. Ha például egy társasházban található jó forgalmú bolt, az arra vall, hogy szeretnek ott élni az emberek.

Nem szabad megspórolni a fáradságot, megnézni, hol tervezik az ingatlanberuházást, amelyben a mi lakásunk is lenne. Ha azt látja a reménybeli vevő, hogy hiányzik a megfelelő tömegközlekedés, nem jó az úthálózat, akkor érdemes gyanakodni. Könnyen előállhat ugyanis az a helyzet, amiről már szó volt, hogy a ház felépítéséig esetleg csak a lakások felét sikerül eladni. Ennek az alvállalkozók, beszállítók követeléseinek megnövekedése lesz a következménye.

Ma újból gyarapszik a körbetartozás az építőiparban a nem körültekintő helyszínkiválasztás miatt. Tehát érdemes időt és energiát ráfordítani, mielőtt belevágunk egy húszmilliós lakás megvételébe. Sokat elárul egy cégről az is, hogyan, kik tárgyalnak a vevővel. A megbízhatóságot sugallja, ha az építés minden fázisának külön szakembere van, aki a leendő tulajdonosnak mindenben a segítségére siet. Ez a megfontoltság még nem általános az emberek körében, akik azért sokat tanultak az elmúlt pár évben. Felismerték, hogy túlkínálat alakult ki a piacon. Jobban válogatnak, felkutatják, hol kaphatnak például kedvezményt. Mert akinek nagyobb arányban van a nyakán eladatlan kész lakás, az bizony rákényszerülhet az engedményre. Sajátos módon egyébként sokszor nem is a lakások, hanem a hozzájuk épült pincegarázsok fulladnak be. Gyengébb vásárlóerejű területen erre esetleg már nem marad pénzük a vevőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!