Hírek

2005.06.18. 00:00

Hódít az ujjnyomatos mobiltelefon

A legkorszerűbb maroktelefonok már nem PIN-kódot és jelszót kérnek, hanem a tulajdonos ujjnyomatát.

Tornai Szabolcs

Várhatóan idehaza is hamarosan megjelenik az ujjnyomatos azonosító rendszer a mobiltelefonoknál. Nyugaton nemrég indult meg hódító útjára az új technika. Számos nagyvállalat verseng a vevők kegyeiért ujjnyomatos telefonjaival. A tulajdonosnak nincs más dolga, mint ráhelyeznie ujjbegyét egy érzékelőre, hogy a telefon elraktározhassa memóriájában az ujjnyomatát. A még nagyobb biztonság kedvéért többször meg kell ismételni a műveletet. Használatkor nem a jelszót kell bepötyögnie, hanem az ujjbegyét kell ráhelyeznie az érzékelőre.
Az új technikát számítógépeknél is alkalmazzák, és a tulajdonosok rendkívül elégedettek a módszerrel. Nem kell például időről időre megváltoztatniuk a jelszavukat.

Többen nagy jövőt látnak az ujjnyomatos biztonsági rendszer előtt. Technikailag semmi akadálya, hogy az emberek az ujjnyomatukkal fizessenek a pénztárnál vagy az ujjnyomatukkal nyithassák ki lakásuk, illetve autójuk ajtaját. Mások azonban aggodalmuknak adtak hangot, mert Nagy Testvér ravasz manőverét látják az újításban. De a lelkes beszámolók mellett vannak más félelmek is. Mi lesz, ha a tolvajok lenyisszantják a tulajdonos ujját, hogy megkaparinthassák az autóját? Vagy a betörő folyamodik ehhez a „megoldáshoz”, hogy akadálymentesen bejuthasson a lakásba. De az is megtörténhet, hogy a tulajdonos balesetben veszti el a kezét vagy az ujjait.

További problémát jelenthet, ha a tulajdonos kenyérszelés közben megvágja az ujját vagy másként megsérül az ujjbegye. Tartani lehet attól is, hogy a tolvaj kifigyeli, hogy mit fogott meg a kiszemelt személy, és így könynyen hozzájuthat ujjnyomatához. Utána pedig minden ingó vagy ingatlan vagyonához, amihez az ujjnyomat szükséges. Egy szó mint száz, a találmány alkalmazásának megvannnak a határai és a hátulütői, mégis előrelépést jelent a tolvajok és rablók elleni harcban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!