Hírek

2005.06.23. 00:00

Hitelből drága nyaralni

Ha valaki úgy dönt, hogy hitelből nyaral, a százezer forintos út árát egy éven át havi tízezer forintjával törlesztheti majd. Kevesen gondolják, hogy megéri.

Kaszás Erzsébet

Viszonylag újdonság a hazai banki kínálatban az üdülési kölcsön. S bár egyre több pénzintézet sugallja a reklámokban, hogy csak hitelkártyával a zsebünkben igazán gondtalan a nyaralás, az utasoknak ezt alig egy százaléka hiszi el. Legalábbis az utazásszervezők becslése szerint ekkora azoknak az aránya, akik hitelből fizetik a nyaralást. A régi európai uniós tagországokban 5-6 százalék, ám ebben aligha kellene felzárkóznunk hozzájuk. A nyaralásra felvett hitel ugyanis olyan plusz teher, ami közvetlenül soha nem térül meg.

Aki mégis úgy dönt, hogy hitelből is megéri nyaralni, az kérhet kölcsönt magától az utazási irodától, ahol az utat lefoglalja. A saját szervezésű – tehát nem közvetítőként értékesített – programokra, illetve a csoportos utazásokra az irodák általában adnak is. Mögöttük persze bankok állnak. A Vista például a Cetelemmel áll kapcsolatban, az Ibusz a Credigen Bankkal.  Az utóbbi gyakorlata szerint foglaláskor az utazási ár negyven százalékát kell befizetni, ezt tekinti a bank saját erőnek. A fennmaradó rész a hitelezett összeg, amelynek egytizede adja ki a tizenkét hónapos futamidő egy-egy részletét.

A hiteltörlesztés kezdetét az utas választja: kezdheti az utazás előtt vagy azt követően. A hitel elbírálása az esetek nagy részénél átlagosan tizenöt percen belül lezajlik, alapja pedig szokás szerint a hitelt igénylő igazolt jövedelme. Vállalkozóknál a személyi jövedelemadó-bevallás. A minimálbérre bejelentettek sem esnek el a kölcsön lehetőségétől, 50 százaléknyi önerő meglétekor ugyanis a bank eltekint a jövedelemvizsgálattól. Kérhető továbbá utazási kölcsön bármelyik hazai banktól közvetlenül. Amelyiknek ugyanis nincs kifejezetten üdülési hitelkonstrukciója, az úgynevezett szabad felhasználású hitelt fog erre a célra felajánlani. Ehhez azonban jövedelemigazolás helyett általában ingatlanfedezet szükséges, és az átfutási idő minimum két-három hét.

Az üdülési hitel felvételénél is figyeljünk oda – a kamatok mellett – az esetleges kezelési költségekre, a hitelbírálati díjra, komolyabb összegnél a hitelszerződést készítő ügyvédi vagy közjegyzői díjra. Százezer forinttól akár ötmillió forintig is igényelhető hitel a nyaralásra, természetesen az igazolt jövedelem vagy felajánlott ingatlanfedezet értékétől függően. Ha valaki egy év alatt kívánja visszafizetni, annak százezer forint esetén mintegy tízezer forintos havi törlesztőrészlettel kell kalkulálnia, és a mai kamatok és egyéb hitelköltségek mellett így mintegy 120 ezer forintot kell majd visszafizetnie. Természetesen a futamidő is változhat, ez jellemzően egy és három év között. És minél lassabban törlesztünk, annál kisebb lesz a havi részlet, de nagyobb a visszafizetendő végösszeg.

Rászorultak pályázhatnak üdülési támogatásra

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány június elsején két új pályázatot indított, hogy mintegy nyolcszázmillió forintos támogatással segítse azoknak az üdülését, akik erre rászorulnak. A nyár végéig a Hazai üdülés nevű pályázaton a nyugdíjasok vehetnek részt, ha a nyugdíjuk nem haladja meg a havi 57 ezer forintot. Ők harmincezer forintos névre szóló utalványt kaphatnak. Az Őszi pihenés pályázaton pedig azok a munkavállalók vagy regisztrált munkanélküliek indulhatnak, akiknek a havi bruttó összjövedelme kevesebb, mint 75 ezer forint. Ők negyvenezer forintos utalványra számíthatnak. A kért minimális önrész ötezer forint.

Az Őszi pihenés pályázaton pedig azok a munkavállalók vagy regisztrált munkanélküliek indulhatnak, akiknek a havi bruttó összjövedelme kevesebb, mint 75 ezer forint. Ők negyvenezer forintos utalványra számíthatnak. A kért minimális önrész ötezer forint. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!