Hírek

2005.06.14. 00:00

Hét százalékkal több lett a világon a milliomos

Egyre több milliomosnak egyre dagadtabb a pénztárcája világszerte, derül ki abból a felmérésből, amelyet most tett közzé a Capgemini vállalati tanácsadó cég és a Merril Lynch befektetési bank.

M. J.

A szakértők 8 millió 300 ezer milliomost számoltak össze, 7,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. (Milliomosként azt tartják számon, akinek legalább egymillió dollárnyi szabadon elkölthető pénze vagy bármikor pénzzé tehető ingatlana van. A lakóhely tehát nem számít bele a vagyonba.) A gazdagok nem csak többen lettek, még nagyobb ütemben, 8,2 százalékkal nőtt a felhalmozott vagyonuk, amely megközelíti a 31 billió dollárt.

A milliomosok túlnyomó része „egyszerű” milliomos, tehát nincs többje 5 millió dollárnál. Az ő zsebükben van a világon felhalmozott vagyon 44 százaléka. A fejenként 30 millió dollárnál is többel rendelkező 77 ezer „szupergazdag” ül a vagyon egyharmadán.

A földrészek gazdagodási versenyében a 2004. évi adatok alapján Európa elég rosszul végzett. Ez az első év, amikor Észak-Amerika lehagyta a vén földrészt. A két amerikai országban 2,7, Európában pedig 2,6 millió milliomost találtak. Az Egyesült Államokban és Kanadában egy év alatt több mint tíz százalékkal, Európában viszont csak bő négy százalékkal gyarapodott a gazdagok száma. Egyedül Nagy-Britannia és Spanyolország tartott lépést ebből a szempontból a tengerentúli lendülettel. A világon a legtöbb újgazdagot Szingapúrban, Hongkongban, Ausztráliában, Indiában, Dél-Afrikában és a Közel-Keleten találták a kutatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!