Hírek

2005.06.20. 07:01

Gyurcsányné, Orbánné egy asztalnál

Politikus nők és politikusfeleségek részvételével tartottak jótékonysági vacsorát a Grand Hotelben. Minden oldalról érkeztek, és részvételüket természetesnek találták.

Izing Antal

A Grand Hotelbe Háromrózsapusztáról érkezem, Fejér megye és Pest megye határáról. Háromrózsa Herceghalom és Bicske között fekszik az 1-es főútvonalon. A Grand Hotel pedig a Keleti pályaudvar mellett. Bakró Miklós tizenkettő négyzetméteres „háza” semmiben sem hasonlít a Grand Hotelre, egyetlen közös vonása, hogy mindkét épületnek van padlója, teteje és falai. Bakróék házát onnan lehet megismerni, hogy Bakró apuka vesszőkosarakat fon, azokat pedig a kerítésére aggatja. Ha szerencséje van, megállnak az autósok, vesznek tőle egy kosarat, ő pedig azok árából eteti meg négy gyerekét, napról napra élve. Egy kosár, egy nap élelmezés.

Előételnek, mármint a Grand Hotelben, fogassüllőt szolgáltak fel péntek este az emeleti konferenciateremben. Azt sajttal és spárgával töltött pulykamell követte, valamint burgonyakrokett és grillezett zöldség. A desszert túrópuding volt ribizliöntettel. Bakró apuka aznap este paprikás krumplit tálalt Háromrózsán, de gazdagon. Sok kolbásszal tette hálás gyermekei elé. A támogatójegy ára negyvenezer forint volt, ennyiért bárki részt vehetett a jótékonysági vacsorán. A szervező AC Holding azzal igyekezett vonzóvá tenni a rendezvényt, hogy ismert politikus nőket és politikusok feleségét hívta meg a fehér asztalokhoz, akiket a honi üzleti élet nagyjai vettek körül. Két legyet ütöttek egy csapásra, mert egyrészt jótékonyak voltak, másrészt eltölthettek egy estét egy ritkán együtt látható társaságban. Antall Józsefné, Áder Jánosné, Boross Péterné, Dobrev Klára, Herényi Károlyné, Hillerné Farkas Julianna, Kuncze Kati, Lendvay Ildikó, Lévai Anikó és Medgyessy Kati körében. Mellékesen a negyvenezer forintos támogatói jegyeket a first ladyk is egytől egytig megvették, bár jöhettek volna nem fizető V. I. P. vendégként is.

Bakró megmutatta a háromrózsai szobát. Egy jó hűtő és egy rossz. Egy darab akasztós szekrény. Három ágy. A kályha, amelyen főznek is. A szekrény tetején tévé, mennek a hírek. Gyerekeik kedvenc étele egyébként a rizibizi. Özvegy Antall Józsefné lámpák fényében áll, nyilatkozik egy tévének, a riporter pedig leginkább arra kíváncsi, hogy az ellentétben álló politikusok feleségei hogyan tudnak felülemelkedni vitáikon. Antall Józsefné foglalta össze a lényeget a legegyszerűbben: „Azért tudjuk, hogy pontosan miről van szó, mert mindannyian anyák vagyunk. Az édesanyák a világon mindenütt ugyanúgy éreznek a gyermekeik iránt. Nincs abban semmi különös, hogy itt vagyunk együtt, ez szerintem így természetes.”

Mi azért bevalljuk Dobrev Klárának és Lévai Anikónak, hogy a két pólus, észak és dél pikantériája hozott bennünket. Fontos a gyermekélelmezés, de ha nem emiatt lennének ma este egy társaságban, akkor is eljöttünk volna. Dobrev Klára, aki fekete felsőrészben, fekete alapon fehér pöttyös szoknyában érkezett egyedül, és egész este szó szerint ragyogott, elnéz a tömegen át Lévai Anikó felé, és azt mondja: mi nem politikusok vagyunk, hanem gyermekeiket nevelő asszonyok, akik képesek olyan célokért összefogni egymással, amelyeket mindenek felett állóan fontosnak tartunk. Nincs ellentét köztünk – mondta. Dobrev Klára a Grand Hotelből kissé hamarabb távozott, Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője kísérte ki az utcán parkoló autóig. – Nagyon helyes asszony – mondja Dobrev Kláráról Lévai Anikó, kérdésünkre válaszolva. Nem az első esetben találkoznak.

A túrópuding közben ülünk le Lévaiék asztalához, ahol együtt nézték végig a műsort Antall Józsefnével, Boross Péternével és Áder Jánosnével. Aki valójában nem is Áder Jánosné, mert 1993-ban bírói pályája miatt jobbnak látta, ha visszatér leánykori neve használatához. Főleg gazdasági ügyeket tárgyal, és a jelekből ítélve szerencsés feleség. Orbánéknál ugyanis Áder János a „bezzeg apuka”. Mert bizony „bezzeg az Áder János” bevásáról, néha meg is főzi, amit hazahoz, és ért például a fák metszéséhez – legalábbis Lévai Anikó jókedvű beszámolója szerint –, amelyet Áder Jánosné mosolyogva erősít meg. Ő egyébként most először találkozott a miniszterelnök feleségével, a korábbival pedig barátnők. – Ne gondolják – mondja Lévai Anikó –, hogy mi otthon szobrot állítunk a férjeinknek. Nagyon rendes, szeretetre méltó férfiak jó humorral, ennyi az egész. Kicsit többet lehetnének otthon, ez igaz, mert bizony nem szokott a család ráérő idejében az asztal körül kergetőzni. Néha a hírekből tudom meg, hogy merre jár a férjem. Ha például bemondják, hogy ezt és ezt mondta Orbán Viktor Szegeden, akkor kiszámolom, hogy nagyjából mikor ér haza. Ha Magyarországon van, mindig hazajön, ha külföldre megy, akkor nehezebb, a gyerekeknek pedig néha nagyon hiányzik az édesapjuk.

Lévai Anikó azt mondja, hogy soha nem voltak gyermekéhezéssel kapcsolatos tapasztalatai. Egy tanyán nőtt fel, szülei gazdálkodtak, és teljesen önellátó volt a család. Magánéletükben nem játszik szerepet a politika, családpolitikáról pédául abszolút nem szoktak beszélni: „Nézze, elég nekem családpolitika helyett a családot, az öt gyereket összefogni, és figyelni rá, hogy rendben menjenek a dolgok.” Mi a férjemmel családi dolgokról szoktunk beszélni. – A szüleim annyit dolgoztak – folytatja –, hogy nem is emlékszem arra, hogy valaha is nyaralni mentek volna, és mindmáig dolgoznak. Hozzáteszi, hogy zacskós tejet először a kollégiumban látott.

– Nincs ellentét, természetes, hogy mindketten itt vagyunk – mondja a Dobrev Klárára vonatkozó kérdés miatt Lévai Anikó –, ez egy misztifikált dolog, és én különben sem emlékszem, hogy a férjem bármelyik politikussal veszekedett volna. Másrészt én nem egy politikushoz mentem feleségül, hanem egy harmadéves egyetemistához. – Épp 16 éve temették újra Nagy Imrét… – Éppen háromhetes volt akkor Ráhel, a legnagyobb lányunk. Tudom, hogy mit jelent gyereket nevelni, igyekszem a lehető legtöbbet megtenni a gyermekekért. Jó néhány éve dolgozom már a Gyermekmentő Szolgálatnál, amely négyszázezer magyar gyerek élelmezésében segédkezik.

– Nem lenne egyszerűbb, ha a politika komolyan venné magát, és nem engedné, hogy 120 ezer gyerek úgy általában, 20 ezer pedig rendszeresen éhezzen Magyarországon? – kérdeztük Dávid Ibolya fővédnököt. A közéleti szereplők felelősségéről beszélt. Nagy a széthúzás, vannak emberek a politikában, akik még csak nem is fogadják egymás köszönését, miközben tartoznak még egy-két komoly feladvány végleges megoldásával. – Magyarország szégyenfoltja – mondta Dávid Ibolya –, hogy gyermekek éheznek benne. Mindannyiunk közös felelőssége, hogy ezt megoldjuk. Ha valami, akkor a hazai gyermekéhezés ténye az, amely miatt egy pillanatra sem engedhetnénk meg magunknak a széthúzás luxusát – mondta. Míg megbékélnek, vegyünk néha kosarat Háromrózsán.

vacsorát a Grand Hotelben. Minden oldalról érkeztek, és részvételüket természetesnek találták. Izing Antal -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!