Hírek

2005.06.30. 05:52

Gyurcsány a bizottság előtt

Az Apró–Gyurcsány érdekkör vagyongyarapodását vizsgáló bizottság soron kívül hallgatta meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. Másfél óra alatt azonban érdemben egyik vitatott privatizációs ügylettel kapcsolatban sem derült ki semmi újdonság.

Körmendi Gábor

–Nyolc nappal ezelőtt Csiha Judittal közösen írtunk egy levelet a miniszterelnöknek és megkértük: ha ideje engedi jelenjen meg a vagyongyarapodását vizsgáló bizottság június 28-i ülésén. Ennyi az egész, csak azért érdekes mindez, mert ez nem szivárgott ki előre – vázolta lapunknak a miniszterelnök meglepetésszerű feltűnését a bizottság előtt Tóth Károly, a testület szocialista tagja. Gyurcsány Ferenc azért állhatott a grémium elé, mert korábban Tóth Károly javaslatának és az MDF-es Herényi Károly „átszavazásának” köszönhetően így módosult a napirend.

A képviselők ezért nem csak Kiss Péter kancelláriaminisztert és Szilvásy György államtitkárt faggathatták. Gyurcsány meghallgatását eredetileg egy későbbi ülésnapra tervezték, ezért kedden a személyes jelenlét alaposan „megzavarta” a fideszes politikusokat. – Jó volna, ha a kérdések megfogalmazása tükrözné, hogy a képviselők alaposan átnézték az anyagot – mondta a szocialista Csiha Judit, utalva arra, hogy konkrétumok helyett alapos „nevelő célzatú hozzászólások” tarkították a bizottsági munkát.

Ami pedig a meghallgatást illeti: a miniszterelnök a Szalay utca 4. szám alatti képviselői klub privatizációjával kapcsolatban azt mondta, 1992-93 körül a kizárólagos tulajdonában lévő Altus Rt. megbízásos szerződéses kapcsolatban állt a Miniszterelnöki Hivatallal. Ennek a kormányfő szerint része volt, hogy közreműködtek az említett ingatlan társasházzá történő átalakításában. Emlékeztetett arra, hogy mielőtt sportminiszter lett volna, a nyilvánosság elé állt, és elmondta, hogy mit tett az előző években, hogy mivel rendelkezik, és hogy milyen szerződéses kapcsolatai voltak abban a pillanatban a magyar állammal. – Ezek részeként elmondtam, létezik egy szerződés a Szalay utcai ingatlanra, és egy le nem zárt szerződés Balatonöszödre vonatkozóan – mondta.

Szíjjártó Péter fideszes bizottsági elnök szerint a válaszok nem kielégítőek, annak ellenére sem, hogy a legfőbb ügyész vizsgálata sem állapított visszásságot a Szalay utcai ügylettel kapcsolatban. – Sok nyitott kérdés maradt, de az kiderült, hogy a miniszterelnök megbízatása idején havi egymilliót keresett az öszödi ügynek köszönhetően, ami azt jelenti, hogy saját magával állt szerződésben – fogalmazott Szíjjártó. A politikus Gyurcsány távozása után közölte: a miniszterelnök újra megjelenik majd a bizottság előtt.

Orbán-bizottság: távol maradtak a meghívottak

Nem jelent meg az Orbán család gazdagodását vizsgáló bizottság tegnapi ülésén Duda Attila ügyvéd, a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. egykori tagja, sem a kft. ügyvezetője, Kántor Andrea. Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője ugyanakkor a bizottságnak elmondta: a dokumentumok hitelességét azzal is igazoltnak látták, hogy az azokban foglalt határozatok „némelyike kimutathatóan megvalósult”. A bizottság szocialista tagja, Szabó Zoltán szerint van takargatniváló a Tokaj-ügyben, ha a cég vezetője nem jelent meg. A fideszes Répássy Róbert ugyanakkor kijelentette: nincs ügy, a független bíróság a múlt héten egyértelműen igazságot szolgáltatott.

A bizottság szocialista tagja, Szabó Zoltán szerint van takargatniváló a Tokaj-ügyben, ha a cég vezetője nem jelent meg. A fideszes Répássy Róbert ugyanakkor kijelentette: nincs ügy, a független bíróság a múlt héten egyértelműen igazságot szolgáltatott. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!