Hírek

2005.06.08. 00:00

Gólyalábon ünneplik magukat

Gazdag programmal várja a II. kerületi gyermekeket és felnőtteket az idei Kerület Napja. A rendezvénysorozat részeként nyitja meg kapuit Budapest legújabb szellemi műhelye, a Klebelsberg Kunó Művelődési, Művészeti és Kulturális Központ.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A II. kerület tizenegy napon át ünnepel. A rendezvények egyik központja a Millenáris Park, itt főleg a fiatalokat várják kellemes programokkal.
[/caption]Tizenegy napon át várja az érdeklődőket az idei Kerület Napja. A színes programokkal fűszerezett eseményt immáron hatodik alkalommal rendezik meg. A június 10-én kezdődő ünnepség rendezvényeinek sokaságát még felsorolni is nehéz, így csak ízelítőt adhatunk a gazdag kínálatból. – Több mint tízmillió forintot különítettünk el a Kerület Napjára – mondta a Reggelnek Horváth Csaba polgármester. – Az esemény megszervezését számos támogató segíti. Külön fénypontja lesz a rendezvénynek a Klebelsberg művelődési központ átadása.

Való igaz, a pesthidegkúti épület „birtokbavételére” évek óta várnak a kerület polgárai. A több mint százéves kúria és az egykori iskola átalakítására közel egymilliárd forintot költöttek az évek folyamán. A 2700 négyzetméteres területen minden rendelkezésre áll, amitől az intézet Budapest egyik kulturális központja lehet. – A Klebelsberg Megnyitó Napok június 17-én kezdődnek – mondta lapunknak Szabó Lajos, a ház igazgatója. – A közönséget a Bartók Vonósnégyes világhírű muzsikusai köszöntik. Majd megnyitjuk azt a fotókiállítást, ami az épület százéves történelmét mutatja be napjainkig. Másnap az intézet klubjai és Pesthidegkút civil szervezetei mutatkoznak be, míg 19-én a Ciróka Bábszínház tart itt ősbemutatót. Az utóbbinak a háromszáz férőhelyes szabadtéri színház ad helyet.

A Kerület Napjának másik bázisa a Millenáris Park lesz. Itt elsősorban a gyerekeknek kínálnak programokat. Június 10-én tizenöt órától tanévzáró bulit tartanak, amelyhez a 100 Folk Celsius szolgáltatja a talpalávalót. Másnap a Marczibányi Téri Művelődési Központ családi helytörténeti játéka várja az érdeklődőket. Ennek részeként a városrész nevezetes történelmi személyiségeit idézik meg különböző feladatok keretében. E mellett lesz gólyalábas utcai színház, tévéhíradó-paródia és sztepptánc. Este fél kilenctől a Hot Jazz Band tagjai muzsikálnak. Szintén a Millenáris ad otthont a kerületben élő nemzetiségiek bemutatkozásának. Szombaton többek között ők rendezik az Ízek utcáját, ahol a különböző népek specialitásaiból tartanak kóstolót.

A Kolozsvár utcai sportcentrumban június 10-én a közbiztonságé és a sporté lesz a főszerep. Érdekesnek ígérkezik a mentőautó-történeti kiállítás és a katasztrófavédelmi busz bemutatása. Június 14-én Építészfórumot tartanak az IBS tanácstermében, ahol a kerület arculatáról beszélgetnek a meghívottak.

Regények csatája

A Kerület Napja az irodalomról sem feledkezik meg. Regények csatája elnevezéssel játékos beszélgetést tartanak június 20-án az IBS kertjében. – A közönség javaslatai alapján vitát rendezünk két könyvről – mondta lapunknak Réz András, a program házigazdája. – Mindezt a televízióban is látható Nagy Könyv mintájára építjük fel. A tanúkat és a bírót a nézők választják ki. Az esküdtszéket a nézősereg testesíti meg.

Címkék#Kerület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!