Hírek

2005.07.01. 00:00

Futam lesz, békesség nincs

Vasárnap lesz futam, akinek van jegye a Francia Nagydíjra, nyugodtan elindulhat Magny-Cours-ba. Azért Indianapolis utórezgéseire számíthatunk.

Hegyi Áron

[caption id="" align="alignleft" width="282"] Tavaly a második Fernando Alonso locsolta pezsgővel a győztes Michael Schumachert a Francia Nagydíj után. Idén könnyen fordulhat a szereposztás.
[/caption]Hat michelines csapat közös közleményben jelentette ki, alig várják, hogy a hétvégén rajthoz állhassanak a Francia Nagydíjon. A Renault, a McLaren, a Toyota, a Williams, a BAR és a Sauber ezzel mindenkit biztosított arról, hogy nem csinálnak rendszert a futamok ellehetetlenítéséből. A hetedik „bűnös”, a Red Bull nem írta alá a nyilatkozatot, ami persze nem jelenti azt, hogy az osztrák istálló ne lenne ott Franciaországban. A jó hírekről röviden ennyit, most jöhet a neheze, tudniillik a csapatok korántsem érték be a fenti örömteli közlendővel. Egyértelművé tették ugyanis, hogy nem fogadják el a Motorsport Világtanács határozatát, amely a Max Mosley, FIA-elnök által beterjesztett öt pontból kettőben vétkesnek találta őket (a másik három vádpontban felmentő határozat született). Ezek szerint a csapatok hibáztak, amikor nem vittek magukkal versenyzésre alkalmas abroncsokat, illetve rossz hírét keltették a versenysorozatnak, amikor pilótáikat a felvezető kör után berendelték a boxba.

A vétkesek büntetésre számíthatnak, melynek mértékét szeptember 14. után fogják meghatározni. A hat aláíró szerint a verdikt elfogadhatatlan, és emiatt nem győznek hangot adni csalódottságuknak. Elkeseredésüket meg is indokolják. A csapatok vakon megbíztak a Michelinben, mely évek óta szerződéses partnere a FIA-nak, és már számtalanszor bizonyította szakértelmét, megbízhatóságát. Éppen ezért, amikor a francia gumis cég illetékesei azt mondták, hogy az indianapolisi abroncsokkal nem lehet biztonsággal versenyezni, ők hallgattak a figyelmeztetésre. Azt a FIA is elismeri, hogy voltak „jelentős enyhítő körülmények” (nem részletezték őket), a csapatok szerint persze ez a kitétel máris megmagyarázza és menti őket.

A másik vádpont, a verseny „hírbe hozása” ellen is tiltakoznak a michelines csapatok. Szerintük, a szabályok értelmében csak akkor lehetett volna biztonságos versenyt rendezni, ha elfogadják a sebességkorlátozást. Ezt azonban vissza kellett utasítaniuk, mert ha elfogadják, a nézők nem láthattak volna igazi autóversenyt (így sem láttak…). Ezt a tanács is elismerte, ebben a vádpontban fel is mentette őket. Márpedig a két ítélet között – megértik, hogy nem versenyeztek, de rossz hírét keltették a Forma–1-nek – feloldhatatlan az ellentmondás, ezért azonnal fellebbezett mind a hét istálló.

Egy pengeváltás Mosley és a Michelin között is volt, a francia nagyfőnök, Edouard Michelin ugyanis kikérte magának a FIA-elnök folyamatos támadásait. Erre Mosley kissé cinikusan csak ennyit válaszolt: „Ha a Michelin nem volt felkészülve az extrém erőhatásokra, akkor nincs tisztában azzal, hogy a Forma–1 pontosan erről szól”. Vidámabb dolgokról szólva, a hétvégén Magny-Cours-ban rendezik meg a Francia Nagydíjat, méghozzá húsz autóval. Izgalmakban nem lesz hiány, miután amerikai kettős győzelmével (és főként az utóbbi időben mutatott javuló formájával) a Ferrari is beleszólhat a világbajnoki címért folyó harcba, mert – hasonlóan a McLarenhez – csak tizenhárom ponttal van lemaradva a 76 pontos Renault mögött.

A Francia Nagydíj programja

július 1., péntek: 1. szabadedzés: 11 óra 2. szabadedzés: 14 óra

július 2., szombat: 3. szabadedzés 9.00 óra 4. szabadedzés 10.15 óra Időmérő edzés 13.00 óra

július 3., vasárnap: Francia Nagydíj 14.00 óra (1 kör: 4,411 km, a versenytáv: 70 kör, 308586 km)

július 2., szombat: 3. szabadedzés 9.00 óra 4. szabadedzés 10.15 óra Időmérő edzés 13.00 óra

július 3., vasárnap: Francia Nagydíj 14.00 óra (1 kör: 4,411 km, a versenytáv: 70 kör, 308586 km) Tavaly a második Fernando Alonso locsolta pezsgővel a győztes Michael Schumachert a Francia Nagydíj után. Idén könnyen fordulhat a szereposztás. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!