Hírek

2005.06.27. 05:01

Fürdő lesz a Citadellából

Budapest és hat vidéki város augusztus közepéig adhatja le Európa 2010 Kulturális Fővárosa címéért versengő pályázatát.

Zsidai Péter

Kíváncsiak voltunk, a főváros milyen ötletekkel akarja elérni, hogy a kulturális minisztérium őt nevezze be a viadalra. A napokban elkészült pályázat anyaga bővelkedik a tetszetős gondolatokban, de ésszerű tartalomban annál kevésbé. Készítői, a Budapest 2010 Projektiroda munkatársai a Duna vízélményéhez kapcsolódó hatáselemekben látnak fantáziát. A folyót bevilágítanák, testébe pozitív és negatív struktúrákat építenének. Előbbi azt jelenti, hogy a Margitsziget lábához uszályokból infobuborékot építenének, amelyekre medencéket, parkokat helyeznének. A negatív térélményt a Duna mederének aljáig érő lyukak jelentenék, ahová kávéházakat, kiállításokat telepítenének. Az elképzelés szerint ezekkel új viszonyt teremtenek a folyóval, új értékkel, sajátos izgalommal töltik meg a vízközelség élményét.

A folyón biciklis és gyalogos átkelőket is terveznek, hogy milyen formában, azt még nem döntötték el az ötletgazdák. Ami viszont biztos, olyan összekötő kapcsot szeretnének létrehozni, ami vízközelségével és új szerkezetével újradefiniálja az átkelés élményét. A koncepció merész tervezői a Citadellát egészében fürdővé alakítanák át. Az erődítmény elárasztva Európa legegyedibb fürdője lenne. A megvalósítást nem részletezték a tervezetben. A pályázat Atlantisz programot is hirdet, mivel „az aluljárókba és a metróba még nem türemkedett be az eleven Budapest, nagyrészt spontán és koordinálatlanul megnövekedett életöröme.” A tervezők kifogásolják a szűk és fantáziátlan tereket, amelyekre „sajnos nem lehet olcsón friss tartalmat ráaggatni”. A tervezők ezért érdekes, emberibb, változtatható metróállomásokat szeretnének, „a Budapest 2010 egyfajta erőltetetten jó minőségű turisztikai kínálattal fog működni”. Ugyancsak az Atlantisz program részeként ásványvíz-automatákat helyeznének ki, ugyanis „Budapest ásványvíz-Mekka.” – állapítja meg az anyag.

A Budapest 2010 érdekes, egyedi programokat is kínálna. Megrendeznék a soha meg nem épült tervek és a szemét kultúrájának kiállítását. Utóbbi „a társadalom és a szemét változó viszonyát demonstrálná”. Ezenkívül a Dunát bevilágítanák, a Belvárosban kihelyezett karácsonyi izzókat pedig kivinnék a Népligetbe. A szervezők számos kulturális programot ígérnek, amelyek jelenleg is mind megtalálhatók a fővárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!