Hírek

2005.06.06. 00:00

Furcsaságok a gumifronton

Milliárdos üzletről van szó, ha a használt gumiabroncs ártalmatlanításáról beszélünk. Közben azért furcsaságok is történnek.

Szemán László

Óriási üzlet a gumiabroncs-hulladék, írtuk meg egy hónapja. Oknyomozásunk során számos jelét tapasztaltuk annak, hogy tilosban járók is ki akarnak szakítani maguknak az évente többmilliárdos bevételt hozó piacból. A használt gumiabroncs ártalmatlanításával foglalkozó, törvényesen működő vállalkozások hetente szembesülnek a zavarosban halászókkal.

Ám a törvényesen működő cégek körül is akadnak furcsaságok, igaz, nem törvénytelenségek. Tiszavasváriban, a régi téglagyár területén, 250×300 méteres területen, 4-5 méter magasban depóztak fel használt gumiabroncsokat. A közelben van az Alkaloida telephelye. A helybéliek megrémültek a gondolattól, mi lenne, ha begyulladna az irdatlan mennyiségű gumi. Az illetékes természetvédelmi hatóság és a helyi önkormányzat is vizsgálta a helyzetet. Döntéseket is hoztak, amelyek tartalmát nem osztották meg a sajtóval. A gumielszállítás mindenesetre megkezdődött. Az ügyben felmerült TechCon Kft.-t mindenesetre nagyító alá vettük. Mint azt levelük is bizonyítja, ők biztos, hogy szállítottak Tiszavasváriba és onnan el használt gumiabroncsot.

A Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség két éve határozatban engedélyezte a TechCon számára a termékként tovább nem használható gumiabroncsok begyűjtését és szállítását a BIOKOM Kft. és a Duna–Dráva Cement Kft. beremendi gyárának telephelyére. A határozat szerint az érintett két céggel kötött szerződést mellékelte a kérvényező cég. A két vállalkozás azonban idén márciusban levélben fordult a főfelügyelőséghez, amelyben leírják, hogy az engedély kiadásának időpontjában semmilyen üzleti kapcsolatban nem álltak a kérvényezővel. A főfelügyelőségnél egy hét alatt nem tudhattuk meg, hogy pontosan mit léptek a levélre. Bőhm András szóvivő előbb küldött egy levelet, amelyhez mellékelte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Tátrai Miklós levelét. Ebben közlik, hogy a TechCon milyen számon kapott három engedélyt tőlük, kettőt begyűjtésre és szállításra, egyet exportra. Az egyik ezek közül a 14-2930/9/2003. számú, az, amit a BIOKOM és a beremendi cementgyár kifogásolt. Végül harmadszori nekifutásra a szóvivőtől megtudhattuk, hogy „válaszlevél van a cégek levelére aláírás alatt, valószínűleg a hétvégén kerül postázásra”. Többszöri e-mail-váltással sikerült azt is megtudnunk tőle, hogy a TechConnak van egy 14-2930/10/2003. számú engedélye is. Igaz, ez nem szerepel a helyettes államtitkárnak adott tájékoztatásban. Hogy miért nem, arra nincs válasz. Az engedély tartalmát egyébként nem ismerhettük meg.

Kérdéseinkre a TechCon Kft. ügyvezetője, Székely Zoltán írásban válaszolt. Mint írja, nem tudja, hogy a BIOKOM és a beremendiek miért írták meg levelüket. Szerinte a 14-2930/9/2003. számú engedély megadásánál a két céggel kötött szerződésben konkrét súlyadatok nem szerepeltek, azért azokra nézve a főfelügyelőségtől ők sem kaptak keretet. Székely tudtával a főfelügyelőség egyébként nem érdeklődőtt a két cégtől a TechConnal való kapcsolatukról. „Ha a levél ennek ellenére íródott, akkor abból rossz szándék sejlik, amit csak arra tudtunk visszavezetni, hogy érthetetlen okból rombolni szeretné a piacon kialakult jó hírnevünket” – fogalmaz levelében Székely Zoltán. Azt is leírta, hogy a két cég kifogásolta engedély alapján nem végeznek tevékenységet, azt módosították. Megkérdeztük a kifogásaikat levélbe foglaló két céget. Ők nem szállnak vitába a TechConnal. Mint mondták, várják a szaktárca intézkedését a levelükre.

Tiszavasváriról azt írja Székely Zoltán, hogy ott a Futura Kft. telephelyén tárolták azt a gumiabroncsot, melyet a Futura megrendelésére hasznosításra odaszállítottak. A Futura tervezett hasznosítói beruházása húzódik, ezért telephelyéről az el nem számolt abroncsokat a TechCon egy másik, engedéllyel rendelkező telephelyére szállítják, írja Székely. Az ügyvezető közölte még, hogy náluk és annál a koordináló szervezetnél, amellyel együtt dolgoznak, nem fordulhat elő visszaélés, erre a szigorú ellenőrzési lánc sem adna lehetőséget. A koordináló szervezet, a GME véleményére és a Tiszavas-váriban tapasztaltakhoz következő cikkünkben térünk vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!