Hírek

2005.06.23. 00:00

Előbb indult a vonatom, lekéstem a pert

KÁR Olvasónk időben érkezett a pályaudvarra, de hiába. A vonat, amelyre jegyet váltott, a kiadott menetrendtől eltérően, öt perccel előbb elindult. Az úr lekésett egy fontos tárgyalást. Nagy kár érte.

BAMA

A menetjegyet megvásárolva az utas szerződést kötött a vasúttársasággal. Pénzt fizetett azért, hogy a vonat egy bizonyos időpontban elvigye őt a kívánt helyre. A jogeset megítéléséhez elengedhetetlenül fontos ismerni a MÁV üzletszabályzatát – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Azzal, hogy a társaság előbb indította a szerelvényt, megszeghette azt a bizonyos szerződést, amelyet az utassal „kötött”. Elvileg nem kizárt, hogy az utas kártérítésre tarthat igényt. Hiszen ha lekésett egy fontos tárgyalást, komoly üzlettől és pénztől eshetett el.

A kártérítést a vasúttársaság jogellenes magatartása indokolja, ezért ezt kell bizonyítani. Erre alkalmasak lehetnek a pórul járt utasok. Az üzletszabályzatban a MÁV megfogalmazhat olyan feltételeket, amelyekkel felelősségét kizárhatja vagy korlátozhatja. Az utas, akit a pontatlanság miatt kár ért, akkor jár el helyesen, ha utánanéz a szabályzatnak. Ennek ismeretében mérlegelheti, érdemes-e bírósághoz fordulnia. A társaság bizonyítékot is követelhet, hogy a vonat valóban rosszkor indult. Ha többen is lekésték, a siker érdekében nyugodtan összefoghatnak.

KÉRJÜK, írja vagy telefonálja meg, miről szeretne olvasni!
REGGEL, 1122 Budapest,  Városmajor u. 12–14.
% (36-1) 488-5541; e-mail:
[email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!