Hírek

2005.06.06. 00:00

Durran a Duran az arénában

Újabb világsztár csapat, a Duran Duran lép fel június 8-án este a Budapest Sportarénában. A nyolcvanas évek sztárzenekara most a régi felállásában érkezik a fővárosba.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Simon Le Bon énekes fergeteges koncertet ígér
[/caption]A zenekar 1988-ban már járt Budapesten, de akkor Andy Taylor és Roger Taylor is hiányzott a csapatból. Ők 2001-ben csatlakoztak csak újból a zenekarhoz. Az együttes 1978-ban alakult Birminghamben, nevüket Roger Vadim híres sci-fi filmjéből a Barbarellából kölcsönözték. A csapat alapítója Nick Rhodes, John Taylor, Stephen Duffy és Simon Colley volt. Ebben a felállásban azonban csak pár hónapig zenéltek együtt. A nagy áttörés Simon Le Bon énekes, Roger Taylor dobos és Andy Taylor gitáros érkezésével következett be. A fiatal banda Hazel O’Connor előzenekaraként vált ismertté.

Első igazi sikerüket az 1981-ben megjelent Planet Earth című kislemezzel érték el. Pár hónap múlva a Girls On Film című számuk megfilmesített változata az együttest már a világsztárok közé emelte. Ezután már sikert siker követett. Az örökké a slágerlisták élén mutatkozó együttes nagylemezei milliós példányszámokban keltek el. Bár Európában igazi szupersztárok voltak, Amerikát csak a Carnival című LP-jükkel sikerült meghódítani. A tengerentúlon az igazi elismerést negyedik albumuk, a Seven And The Ragged Tiger és a róla kimásolt két kislemez: a The Reflex és a Union Of The Snake hozta meg. Az 1984-es a világkörüli turnéjukról készült élő felvételeket tartalmazó Arena című album megjelenése után valami történt a zenekarral.

Siker ide, siker oda, a zenekar 1985-ben hullámvölgybe került. Andy Taylor és John Taylor kivált a bandából, és megalakította a Power Station nevű együttest. Simon Le Bon, Nick Rhodes és Roger Taylor pedig Arcadia néven zenélt tovább. A trió rövid élete alatt egy albumot is megjelentetett So Red The Rose címmel. 1986-ban John Taylor váltotta Roger Taylort, és a trió ismét Duran Duran néven lépett fel, kiadva a Notorius című LP-t. Ennek fogadtatása azonban megosztotta a rajongókat. A fiúk érezhették, hogy a személycserék ellenére sincs rendben valami. Végül 16 év után, 2001-ben félretették a személyes ellentéteket, és újra összeálltak. Az igazi, slágereket rejtő nagylemezre azonban 2004 októberéig kellett várniuk a rajóngóknak. Az Astronaut című CD mindent felülmúlt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!