Hírek

2005.06.09. 00:00

Drágulnak a repülőjegyek a szegények érdekében

Ha egy-két euróval megemelnék a repülőjegyek árát, az legkevesebb félmilliárd euró (körülbelül 125 milliárd forint) bevétellel járna az EU számára – mondta Kovács László adóügyi biztos.

V. G.

A kérdés annak kapcsán vetődött fel, hogyan tudnák támogatni a fejlődő világ országait. A legszegényebbek segélyezésére a közösség bruttó termelésének több mint fél százalékát szeretnék fordítani. Ehhez azonban pénzt kell előteremteniük. Kovács László nyolc ajánlatából idén áprilisban egyedüliként a repülőjegyek megterhelésének lehetősége maradt.

A javaslat, amelyet nem szeretnének kötelező adó módjára alkalmazni, az önkéntességre alapoz. Eszerint lehetőség lenne arra, hogy a tagállamok maguk döntsék el, megemelik-e a jegyek árát, s a többletet befizetik-e a közös számlára. Ebben a változatban a légitársaságoknak is vállalniuk kell a pluszköltség kivetését az utasokra. Ráadásul az utasok önkéntes döntésére lenne bízva a szolidaritás eme árának megfizetése. A korábbi egyeztetéseken megosztottak voltak az országok. Voltak, amelyek elutasították a kötelező jegyáremelés bevezetését, mások a gazdasági szereplők és az utasok majdani döntésétől tennék függővé. A kivitelezés részletei még ezután készülnek el, tehát az álláspontok is változhatnak. Kovács mindenesetre kérte a minisztereket, hogy csak olyan eljárást alkalmazzanak, amely elég egyszerű és olcsó ahhoz, hogy az adminisztratív kiadások nem viszik el a bevétel nagy részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!