Hírek

2005.06.24. 00:00

Csatát nyertek a borászok

Szerény mértékű fogyasztói árcsökkenést is magával hozhat a bor jövedéki adójának nulla kulcsos elszámolása.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A szőlősgazdák örülnek, mert megszabadulnak a papírmunkától. A Pénzügyminisztérium két hete még elzárkózott a jövedéki adó megszüntetésétől.
[/caption]A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa örömmel nyugtázta, hogy  a már két éve szorgalmazott javaslatát várhatóan elfogadja a kormány, és az Európai Unió szőlőtermelő országainak gyakorlatához hasonlóan Magyarországon is nullakulcsos lehet a jövőben a bor jövedéki adója, mondta érdeklődésünkre Sidlovits Diána, a szervezet szakmai referense. A témát Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pendítette meg, jelezve hogy az így felszabaduló – éves szinten – mintegy 1,5 milliárd forintot főleg a magyar bor marketingjére fordíthatják a borászok. Hozzátette, a javaslatot még a kormánynak is el kell fogadnia. További részletek közlésétől Dékány András, a szaktárca sajtófőnöke tegnap elzárkózott, mondván erről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök száz lépés programja keretében tesz nyilatkozatot a közeli jövőben.

A döntés előkészítésében viszont folyamatosan részt vett  a Hegyközségi Nemzeti Tanács, így az onnan származó információk teljesen megalapozottak. Sidlovits Diána aláhúzta, jelenleg literenként nyolc forint jövedéki adó terheli a bort. Ilyen adónem az Európai Unió bortermelő államainak egyikében sincs, leszámítva Franciaországot, ahol 0,034 euro, azaz 8,5-9 forint. Annyi tehát, mint nálunk. A javaslat szerint a literenként nyolc forintot a termelők továbbra is megfizetik. De nem adó módjára rendelkezik vele az állam, hanem egy közös alapba teszik. Ezt marketingre és a forgalomba hozott borok fokozott ellenőrzésére fordíthatják. Ettől függetlenül a termelők nyilvántartási feladatai csökkennek, ami egy kisgazdaság esetében is érzékeny mértékű költségmegtakarítást jelenthet. Ennek pedig akár szerény mértékű fogyasztói árcsökkenés is a következménye lehet.

A kormány előtt lévő javaslat szerint egyébiránt várható, hogy nem is lesz jövedéki termék a bor. Ettől azonban nem csökkennek az ellenőrzések. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára nem zárja ki a fogyasztói árak kisebb mértékű csökkenését. A kereskedelemben ugyanis jelenleg többletmunkát jelent az adónyilvántartás. Most minden palackkal el kell számolni. Ha az adónyilvántartással járó adminisztrációs feladatok megszűnnek, a költségcsökkenés egy részét a vásárló visszakaphatja. Uniós tagok lévén ugyanis számolni kell az importtal is, amelynek szintén van árcsökkentő hatása. Ha a magyar borok átadási költsége alacsonyabb lesz, akkor a kereskedők is szívesebben adják oda az így elkönyvelt nyereséget a vásárlónak.

Hogyan segíti elő a jó minőségű, de olcsó borok választékának bővülését a jövedéki adó megszüntetése?

Komáromi Ferenc, a szőlősgyöröki Szent Anna borház tulajdonosa: A megtakarított összeget a válságos helyzetbe került ágazat fellendítésére kell fordítani. Ez nemcsak a gazdák, de az egész ország érdeke. Nyereségesebb lehet a borágazat. (G. M.)

Bock József, villányi borász, az 1997-es év borásza: Büszkék vagyunk erre a döntésre, hiszen Gráf József földművelésügyi miniszterben egy földinket, egy baranyai gazdát tisztelhetünk. Az olcsó borok forgalma fellendülhet. (N. F.)

Varsányi Lajos, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke: Minőségi okok és a feketekereskedelem miatt az ellenőrzőjegynek maradnia kellene, miként a bor után fizetett jövedéki adó egy részének is, marketing célokra. (K. G.)

Takler Ferenc, szekszárdi borász, 2004-ben az Év borásza: Ha a kormány elfogadja a javaslatot, én felajánlom az így megmaradt pénzt egy közös kasszába, melyből a szekszárdi borvidéket, az itt élő borászokat támogatnák. (M. I.)

Bock József, villányi borász, az 1997-es év borásza: Büszkék vagyunk erre a döntésre, hiszen Gráf József földművelésügyi miniszterben egy földinket, egy baranyai gazdát tisztelhetünk. Az olcsó borok forgalma fellendülhet. (N. F.)

Varsányi Lajos, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke: Minőségi okok és a feketekereskedelem miatt az ellenőrzőjegynek maradnia kellene, miként a bor után fizetett jövedéki adó egy részének is, marketing célokra. (K. G.)

Takler Ferenc, szekszárdi borász, 2004-ben az Év borásza: Ha a kormány elfogadja a javaslatot, én felajánlom az így megmaradt pénzt egy közös kasszába, melyből a szekszárdi borvidéket, az itt élő borászokat támogatnák. (M. I.) A szőlősgazdák örülnek, mert megszabadulnak a papírmunkától. A Pénzügyminisztérium két hete még elzárkózott a jövedéki adó megszüntetésétől. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!