Hírek

2005.06.10. 00:00

Bush esetleg hajlik a tábor bezárására?

Jimmy Carter volt amerikai elnök szorgalmazza Kuba szigetén az amerikai hadsereg guantánamói börtöntáborának bezárását.

Gyulay Zoltán

– Az Egyesült Államok ezzel a lépéssel látványosan bizonyíthatná, hogy az emberi jogok tényleges védelmezője – jelentette ki a Nobel-díjas politikus a Georgia állambeli Atlantában egy konferencián. – Amerikának föl kell hagynia azzal a gyakorlattal is, hogy foglyait átadja más országoknak, ahol aztán megkínozzák őket. – A Carteréhez hasonló állásponton van a szenátus külügyi bizottságának demokrata vezetője, Joseph Biden is. Szerinte a tábor megkárosítja az Egyesült Államok hivatását, hogy az emberi jogok védelmezője legyen, és a terroristacsoportok számára szükségtelen érveket szolgáltat szélsőségesek toborzásához.

A világméretű kemény kritika nyomán az vehető ki George W. Bush amerikai elnök szavaiból, hogy megvizsgálja a guantánamói fogolytáborral kapcsolatos lehetőségeket. Az azonban nem derült ki a Fox News tévécsatornának adott interjúból, hogy a börtön bezárásáról van-e szó. – Minden lehetőséget megvizsgálunk, hogy lássuk, miképpen tudjuk célunkat, Amerika megvédését elérni – jelentette ki a Fehér Ház lakója. – Amit nem akarunk, hogy olyanokat is szabadon bocsássunk, akik később visszatérnek és károkat okoznak nekünk. Elvégre a fogvatartottak esetében terroristákról van szó. – A Donald Rumsfeld védelmi minisztertől származó értesülések szerint nincsenek tervek a tábor bezárására. – Nem ismerek senkit a kormányban, aki kívánná Guantánamo bezárását – közölte szerdán a norvégiai Stavangerben Rumsfeld, mielőtt a Bushsal készült interjút sugározták volna.

Guantánamón jelenleg ötszáznegyven foglyot tartanak, egy részük már több mint három esztendeje raboskodik. A táborlalókat az afganisztáni tálib milícia vagy az al-Kaida terrorszervezet tagjainak tartják. Vádat azonban a mai napig nem emeltek ellenük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!