Hírek

2005.06.11. 00:00

Budapest új építészeti alkotásainak ötletbörzéje

Tóth Tímea

Budapest új építészeti szimbólumát keresi a Nemzeti Konzultációs Testület. A pályázatot az Új Budapest Központ írta ki a napokban. Tervezetet nyújthat be minden olyan személy, aki a Magyar Építész Kamara vagy a Magyar Mérnök Kamara tagja. Esetleg építészeti, illetve mérnöki tervezési jogosultsággal rendelkező magánszemélyek.

Olyan alkotócsoportok is nevezhetnek, amelyeket tervezési jogosultsággal rendelkező építész-tervező vagy építőmérnök-tervező vezet. A nyertes pályaművet kétmillió, a második helyezettet egymillió forinttal jutalmazzák. A harmadik díj ötszázezer forint. A pályázat közel nyolcmillió forintos költségét a Polgári Magyarországért Alapítvány fedezi. A zsűri az új tervek mellett természetesen korábban elkészült, de nem megvalósított ötleteket is vár.

A fővárosi önkormányzat szerint is új, világszínvonalú látványosságokra van szüksége Budapestnek. Mint azt a Reggel korábban megírta, a városatyák egyáltalán nem zárkóznak el a merész ötletektől sem. Rusznák Imre, a turisztikai bizottság elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben egy óriási szódásüveg-palota vagy egy hatalmas golyóstoll legyen Budapest jelképe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!