Hírek

2005.06.18. 07:33

Budapest Prága babérjaira törne

Tanulmányúton járt egy hete Prágában a budapesti önkormányzat két koalíciós frakcióvezetője. Gy. Németh Erzsébet és Bőhm András lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a „Bezzeg Prága!” szállóige igazságtartalmára voltak kíváncsiak. Mi is kísérletet tettünk a két főváros összehasonlítására.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="284"] Prága Óvárosát nem pusztította el a háború, ráadásul a rendszerváltás utáni rekonstrukcióval még szebb lett
[/caption]Ha vetünk egy pillantást a magyarok utazási szokásaira, mely országba indulnak leggyakrabban, a statisztika nem okoz különösebb meglepetést. Leszámítva az egy napra kiruccanókat, akik reggel mennek, és estére már haza is jönnek, Ausztria és Románia áll az első helyen a KSH 2004-es adatai szerint. Előkelő helyen van azonban Szlovákia, Lengyelország és Csehország is. Közvetlen szomszédainkhoz természetesen sokan munkavállalási vagy bevásárlási céllal utaznak ki, ami jól megmutatkozik az adatokban. Hiszen például Ausztriába vagy Romániába az egy napra utazók száma tavaly egyformán 2,4 millió volt, s nem sokkal marad el ettől az értéktől Szlovákia sem. A többnapos látogatásra oda indulók száma ennél 60-70 százalékkal kevesebb. A távolabbi, de még mindig közeli Csehországba nem elsősorban dolgozni vagy vásárolni járnak a magyarok. Inkább városnézésre, kikapcsolódni, lazítani utaznak ki honfitársaink néhány napra. Az egyik portál csevegője – sztimo – például interneten kért tanácsot, így: “Sziasztok! A barátnőmmel arra gondoltunk, hogy egy lemondott evezés helyett kiruccannánk Prágába egy hosszú hétvégére. Mibe kerül ez vonattal két diáklánynak? Ha van ötletetek, mit érdemes megnézni, mire érdemes figyelni, írjatok!” A válaszok sora rövid idő alatt hosszúra nyúlt, jelezve: a fiatalokat is nagyon érdekli az egykori történelmi fényét visszanyert cseh főváros. Még akkor is, ha a luxusszállók terén drágább Prága, mint Budapest. A belvárostól kissé távolabbi, két-három csillagos szállók szobaárai hasonlóak a mienkhez. Az ötcsillagos szállók átlagosan húsz százalékkal drágábbak ott, mint itt. A 250 eurós (62500 Ft) szobaár nálunk inkább csak 200 (50000 Ft) euró körül van. A pilzeni a sörözőkben 210 forint körül van, nálunk inkább 300 forint az átlagára.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Esti fényben csak a szép arcát mutatja a magyar főváros
[/caption]Honfitársaink leginkább egyénileg, s jellemzően kocsival vágnak neki a mindössze 520 kilométeres távolságnak, ráadásul végig autópályán haladhatnak. Ennek ellenére a szervezett utakra sem panaszkodik a csehországi kiutazások specialistája, a Satur Utazási Iroda ügyvezető igazgatója, Darázs Adriána. Naponta 4-5 prágai utat kötnek le náluk. Idén, az első félévben közel kétezren utaztak oda rajtuk keresztül. Szeretné, ha Észak-Csehország és Szlovákia népszerűségét is Prága szintjére tudná föltornázni. Az egykori csehszlovák Cedok utódszervezetének helyi vezetője szerint a látogatók legfeljebb két-három napra érkeznek. A csehek és a szlovákok egyaránt a kedélyes, jó hangulatú magyarok miatt szeretnek hozzánk jönni.

Radek Janalík, a McDonald''s magyarországi hálózatának cseh származású, fiatal vezetője erre ráerősít. – A magyarok barátságosak, nyitottak, élvezik az életet, nagy hajlandóságuk van a kikapcsolódásra. Igaz, a munkát kissé könnyedén veszik. Ezzel szemben a csehek zárkózottabbak. Nem véletlen, hogy szeretnek Magyarországra jönni, kissé ellazulni – hangsúlyozta.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A mindig forgalmas Váci utca
[/caption]Hogy pontosan hány turista látogat Budapestre és Prágába, nem állnak rendelkezésre pontos adatok. Az Európai Városok Turisztikai Hivatalainak Szövetsége kimutatása alapján Budapest jobban áll Prágánál. Itt azonban a városok által szolgáltatott adatokat tartják nyilván. Mint Fekete László, a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója elmondta, a prágai adatokhoz általában nehéz hozzájutni, s akkor is késve. Az tény, hogy a cseh főváros a vendégéjszakák terén előttünk van. De hogy mennyivel, az kérdés. A vendégéjszakák számának növekedését tekintve Budapest ugyanakkor szárnyalt tavaly. Több mint 16 százalékos növekedést ért el 2003-hoz képest, hatmillió vendégéjszakát könyvelve el. Idén a jó tavalyi év adatai tovább nőttek az első öt hónapban, további 13 százalékkal. Ugyanakkor Bécs statisztikája nagyon pontos. Az évi 8 millió vendégéjszakával előttünk vannak, jórészt a kongresszusi turizmusnak köszönhetően, ami önmagában egymillió vendégéjszakát jelentett. Növekedési ütemük azonban tavaly (6%) és az idei év első öt hónapjában is (2,4%) jóval kisebb, mint a miénk.

Csaba László közgazdász, a Közép Európai Egyetem professzora azt húzta alá, hogy Prágának Budapesttel szemben a történelem során mindig megvolt az előnye. Kedvező volt számára, hogy a Habsburgok fővárosa lehetett. Nem kevésbé az is, hogy a város elkerülte a háborús pusztításokat, s Gustav Husak vezetése alatt is csupán elszürkült. A rendszerváltás után pedig egyik napról a másikra kivirult, s régi szépségében pompázik.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Parlament állandó megújulásban
[/caption]A Csehországba érkező külföldi befektetések negyven százaléka Prágában és környékén hasznosul, ami szintén sokat lendít a fejlődésen. Magyarországon ez területileg sokkal jobban eloszlik Nyugat-, Közép-, s az utóbbi években már Kelet-Magyarország között. S bár Budapesthez hasonlóan Prága is „vízfej”, ám ott a kormány és a város nem küzd egymással, mint nálunk. Ellenkezőleg, segítik egymást. Így nemcsak az fejlődik, amit a magántőke fejleszt, hanem az állami, önkormányzati tulajdonú területek is. Ennek köszönhető például a történelmi belváros néhány év alatt történt felújítása. 

2002-ben az elmúlt 500 év legsúlyosabb katasztrófájának minősítették a szakemberek a Moldva áradását. Mára ennek nyoma sincs, ami szintén a kormányzati és a városi összefogás eredménye. Mindemellett igaz az is, hogy a kormányzat sokat költ Csehország világban történő népszerűsítésére, mint ahogy az is, hogy Németország közelsége önmagában növeli a látogatók számát. Ugyanakkor a város feltűnő tisztasága nem pusztán központi intézkedések eredménye. Budapest pedig olykor még Isztambulból való hazajövet után is piszkosnak tűnik, mondta Csaba László.

koalíciós frakcióvezetője. Gy. Németh Erzsébet és Bőhm András lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a „Bezzeg Prága!” szállóige igazságtartalmára voltak kíváncsiak. Mi is kísérletet tettünk a két főváros összehasonlítására. Horváth K. József Prága Óvárosát nem pusztította el a háború, ráadásul a rendszerváltás utáni rekonstrukcióval még szebb lett Esti fényben csak a szép arcát mutatja a magyar főváros A mindig forgalmas Váci utca A Parlament állandó megújulásban -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!