Hírek

2005.06.22. 07:29

Brit biztonsági botrány a csúcstalálkozó előtt

A leggazdagabb államok (G8) vezetőinek skóciai értekezlete előtt hatalmas botrányt kavart egy hírszerző. A profi biztonsági ember ugyanis kötelességének tartotta, hogy felhívja a figyelmet a szervezés hiányosságaira.

Csák E.

Nem árult el szigorúan titkos részleteket, de átadta észrevételeit a The Independent című lapnak. Az újságírók utánajártak és megírták, hogy bizony a világ legvédettebb állam- és kormányfői komoly veszélyben lennének a július 6-8-i találkozón. Hiába volt ugyanis hétpecsétes titok a terrorelhárítók rejtekhelye, a légvédelmi rakéták indítóállása, a biológiai és vegyifegyver-támadás elleni óvintézkedések, egy közepesen képzett terrorista is kifürkészhette őket. A gleneaglesi csúcs biztonságán a brit titkosszolgálatok és a hadsereg hivatott őrködni. Erre a célra mintegy 100 millió fontot (37,1 milliárd forintot) kaptak a kormánytól. A botrány azért is nagy, mert a gleneaglesi csúcsértekezleten résztvevő vezetők biztonságára természetszerűleg a részt vevő USA, Oroszország, Japán és a többi nagyhatalom testőrsége is vigyáz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!