Hírek

2005.06.17. 00:00

Beruházások élesztik újjá a piacot

Bő kínálat, stagnáló árak, gyér kereslet jellemzi a Balaton, a Velencei- és a Tisza-tó környékét. A külföldi és a honi vásárlók inkább a horvát, spanyol tengerparton keresnek ingatlant. A magyar üdülőterületeken csak a fejlesztésektől remélhető élénkülés.

Szilágyi Etelka

[caption id="" align="alignleft" width="121"] A Velencei-tó környékén kisebb mozgás tapasztalható az ingatlanpiacon
[/caption]Legnagyobb tavunk, a Balaton a turizmus „motorjaként” az elmúlt évtizedben erőteljesen vonzotta a hazai és külföldi befektetőket. Az élénk kereslet a térség ingatlanpiacára is hatással volt: a kilencvenes évtized végére a vízparti településeken igencsak magasra szöktek az árak. A magas ingatlanárak, a romló közbiztonság, az egyre emelkedő üdülőfenntartási költségek, a rövid hazai szezon, – a német, holland turisták elmaradásával – s a hasznosítás nehézkessége miatt néhány éve a vevők inkább a közeli horvát, spanyol, a bátrabbak pedig a török, vagy a floridai tengerparton keresnek saját házat. Ezeken a helyeken a balatoninál alig magasabb vagy akár azonos áron kínálnak hasonló ingatlanokat. Kedvező áruk mellett előnyük, hogy néhol alacsony kamatú, hosszú futamidejű hitel is igénybe vehető (nálunk üdülővásárláshoz semmilyen kedvezmény nem jár), nem is szólva biztos bérbeadhatóságukról. Ez utóbbi még azoknak is vonzó, akik nem befektetési céllal, hanem néhány hetes nyaraláshoz vesznek ingatlant.
Napjainkra a „magyar tenger” partján szinte mindenből bőséges a kínálat, vásárlói érdeklődés azonban – a helyi forgalmazók szerint – egyedül a tóparti és egyedi panorámájú telkek iránt van.

A közvetlen tóparti közműves házhelyek négyzetméterára a kiemelt övezetekben 30-38 ezer forint között van. Távolodva a víztől egyre csökken, 10-11 ezerre, majd néhány kilométer távolságra már akár 2-3 ezer forintra. A legtöbb tóparti városban – Balatonfüred, Siófok, Révfülöp, Keszthely – sok, üdülőnek használt, 20-25 éve épült ház eladó. Ezek ára többnyire 10 és 25 millió forint között mozog. A 60-70 négyzetméteres, néhány éve épült lakóingatlanokért ezeken a területeken elkérik a 22-30 milliót, míg például az új, 120-160 négyzetméteres, közvetlen vízparti házak kínálati irányára Balatonlellén, Révfülöpön is 40-50 millió körüli.

Néhány nagyvárosban pár éve megjelentek a lakásberuházó cégek is: az általuk kínált új társasházi lakások négyzetméterára 280-310 ezer forintról indul, s a nívósan kialakított, úszómedencés, portaszolgálattal ellátott panorámásaké felmegy akár 400 ezer fölé is.

A Velencei-tó környékén tavaly és az idei év első negyedévében is csendes volt a piac. Néhány hónapja azonban kisebb mozgás tapasztalható, amit Szegedi Éva, a gárdonyi IMMO Velence Kft. ügyvezetője a közelmúltban átadott agárdi termálszálló, és a tervezett fürdő- és útfejlesztések hatásának tulajdonít. Már a gyógyszálló-építés híre ide vonzotta a lakásberuházókat, akik két lakóparkot építenek. Az egyikben közel 100 új lakás épül, négyzetméterüket 266 ezer forintért kínálják, míg a Wellness lakóparkban 290 ezerért. Újra megjelentek a kiköltözni vágyók. A velencei-tavi piacon jelenleg a legkeresettebb ingatlanfajta a kisebb, 12-15 millió forint értékű lakóingatlan, valamint az építési parcella. Ez utóbbiból kevés van a kínálatban. A Tisza-tó környékének forgalmazói, ingatlantulajdonosai szintén a helyi nagyberuházásokra várnak. Akkor – mondja Kasza Gábor, az abádszalóki Újfalusi Ingatlaniroda munkatársa – már az első kapavágásra megmozdul a most álló piac. A városban egyébként az üdülőtelkek ára négyzetméterenként 2300-3500, míg a közműves házhelyeké 3-5 ezer forint között mozog. A régi házakért 4-10 milliót, a kiemelt helyen épült, nívós, többszobás újakért pedig 25-30 milliót is elkérnek.

S hogy mégis miben bíznak a tóparton élők? Természetesen a területfejlesztések felgyorsításában. Idén a Magyar Területfejlesztési Regionális Hivatal 870 millióval támogatta a Balaton menti, 100-100 millióval pedig a Velencei- és Tisza-tó menti fejlesztéseket. A keretre a térségi fejlesztési tanácsok írnak ki pályázatot. Várható, hogy uniós forrásokból néhány éven belül elindulhat az abádszalóki két termálkút köré épülő ökocentrum, s a velencei-tavi helyi fürdőfejlesztések folytatása mellett egy nagy befogadóképességű uszoda megvalósítása.

Fejlesztés ingyen pénzből

A Balaton Fejlesztési Tanács a napokban döntött a térséget érintő, fejlesztési célokra kiírt pályázati felhívásra beérkezett projektek támogatásáról. A kiírásra 274 pályamunka érkezett, melyből 182 kapott tíz témakörben vissza nem térítendő támogatást. A nyertesek közül például 18 Balaton-parti önkormányzat jutott 33,5 millió forinthoz közbiztonsága javításához, 14 közel 180 milliót kapott strandja, csónakkikötője fejlesztéséhez, 47 helyhatóságnak ítélt oda a bizottság több mint 150 milliót településképe javításához, és a tanács 67 balatoni turisztikai rendezvény megvalósítását segíti 160 millió forinttal. De jutott a kiosztott több mint 630 millió forintból lovasoktatás, szőlészet-borászat, valamint marketingtámogatásra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!