Hírek

2005.06.10. 00:00

Az erőszak ragályos társadalmi betegség

Az erőszak látványa megkétszerezi annak esélyét, hogy a fiatal egyén újabb erőszakos cselekedetre ragadtassa magát az elkövetkező két évben.

Tornai Szabolcs

Több nagy gondolkodó, így Voltaire vagy az angol történész, Edward Gibbon is azt vallotta, hogy a történelem nem más, mint az emberiség bűncselekményeinek jegyzéke. Nehéz vitatkozni e nézettel, hiszen az esetek túlnyomó többségében az emberiség csak erőszakkal képes feloldani konfliktusait. De bármennyire is véres a történelem, csupán az utóbbi évtizedekben indultak meg a kutatások az erőszak mélyebb okainak feltárására.

A filmek nagy része tobzódik az erőszakban. Mivel jóval több az erőszakfilm, mint a szexfilm, jól látható, hogy az agresszió még a szexnél is kelendőbb. Ráadásul furcsa ellentmondás, hogy míg a szex látványát tiltások szabályozzák, az erőszak ábrázolása szinte korlátlan jogokat élvez.

Az USA-ban nemrég egy ötéves kutatás zárult le, amelynek során ezerötszáz tinédzser erőszakos hajlamait vizsgálták a bűnözés egyik fővárosában, Chicagóban. A kamaszok két csoportra oszlottak. Az egyik látott lövöldözést a saját szemével egy vagy több alkalommal, a másik sosem volt kitéve az erőszak közvetlen látványának. Kiderült, hogy akik szem- és fültanúi voltak lövöldözésnek, kétszer vagy háromszor hajlamosabbá váltak a brutalitásra. A kutatás vezetője, Felton Earth professzor, a Harvard Egyetem munkatársa a következőképpen nyilatkozott: – Az eredmények világossá tették, hogy a lehető legjobb modell az, ha az erőszakot ragályos társadalmi betegségnek fogjuk fel. Tehát egyetlen erőszakos cselekmény kivédése a további „fertőzések” egész áradatát gátolhatja meg.

A kutatók úgy látják, hogy az erőszak elleni küzdelemben továbbra is a megelőzés lehet a legfőbb megoldás. Az iskolákban fokozottan meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy miként lehetséges erőszak alkalmazása nélkül feloldani a konfliktusokat. A kutatók javaslata az örök tanácstalanságról árulkodik. Hiszen az emberiség egyik legnagyobb problémája, hogy képtelen uralkodni gyilkos ösztönein. Ráadásul legaljasabb és legvéresebb tetteit minduntalan a legmagasztosabb és legszentségesebb eszmék nevében követi el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!