Hírek

2005.06.14. 00:00

Az erősebbik nem nagyon is sebezhető

Baranyi György

Az erősebbik nemre irányul most a figyelem: megkezdődött a férfiak egészséghete, egyben júniust kinevezték a férfiak hónapjának. Figyelnek rájuk egészségügyi, illetve esélyegyenlőségi minisztériumi szinten is. Nem lehet hát panasza a teremtés koronájának. Erre. Mert amúgy nagyon sok panasza van. Élükön rögtön az olyan egészségügyi problémákkal, mint a keringési rendszer bajai, az elhízás, a dohányzás okozta számtalan betegség. Megdöbbentő, de felmérések igazolják: a fiatal férfiak csaknem fele ennek a káros szenvedélynek a rabja. Emellett a férfiak harmada soha vagy csak ritkán végez testmozgást. Csak ki kell menni egy strandra és szétnézni, hány toka hízik a nyak alatt, hány pocak gömbölyödik „tekintélyt parancsolóan” a hímnemű egyedeken. Indok és kifogás persze száz és száz lehet arra, hogy miért is élünk így: a mindennapos hajtás, a pénz utáni hajsza, a családfőként megkívánt eltartói szerep, a pihenésre időt nem hagyó taposómalom mind-mind ellensége az egészségnek. A pszichés, lelki teher is idesorolható, amely az idegeket őrli fel, teszi tönkre; ez a folyamat végül a családok életére is hátrányosan hat, sőt akár a felbomlásukhoz is vezethet. S ez már nemcsak egyéni, hanem társadalmi probléma.

Az erősebbik nem nagyon is sebezhető. Oda kell figyelni rá. Egy hét, egy hónap alatt persze nem lehet megváltani a világot. A kezdeményezést megtették, már csak javunkra kell fordítani az esélyt. Élni vele, hogy tovább éljünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!