Hírek

2005.06.11. 06:42

A világbajnok még csak az út elején tart

Szép magyar siker született Genfben, a kempo-világbajnokságon. A knock down kategóriában a 22 éves Urbán Szabó Gábor súlycsoportja legjobbja lett. A kategória jellemzője, hogy védőfelszerelés nélkül zajlik a küzdelem. Fejre nem szabad ütni, rúgni viszont lehet.

Matejka T.

[caption id="" align="alignleft" width="151"] Urbán Szabó Gábor a világ legjobbja
[/caption]A magyar aranyérmes testépítőként kezdte, majd cselgáncsozott, végül egy véletlen találkozás vitte a kempo irányába. A szövetség technikai igazgatója, Lovász Gábor – egyben a nemzetközi szövetség európai igazgatója is – figyelt fel a jó fizikumú versenyzőre, és javasolta, váltson sportágat. Lovász Gábor ismertette meg a kempo alapjaival Urbán Szabót, jelenleg is ő a mestere.

Edzője szerint Urbán Szabó Gábor rendelkezik azokkal az adottságokkal, amelyek biztosíthatják, hogy hosszú távon is kiemelkedő versenyzője legyen sportágának. Az alap a fizikai felkészültsége, ami szerencsére megszállottsággal párosul. Naponta öt órát tölt el kemény gyakorlással az edzőteremben. Ennek köszönhető a most megszerzett világbajnoki cím is. – Nem kisasszonysport, amit űzök, az biztos – mondja az újdonsült világbajnok. – A fizikai felkészültség csak belépő ebbe a sportágba. Aki felmegy a küzdőtérre, annál az a legkevesebb, hogy fizikailag tökéletes állapotban van. Enélkül esélytelen lenne a kempo világában. Küzdelem közben fejben is jelen kell lenni, mert egy pillanatnyi kihagyás is megbosszulhatja magát, elmehet rajta a mérkőzés. A világbajnokságon a döntőben román ellenfelem volt. Erőben nem volt köztünk különösebb eltérés, ám a kritikus helyzetekben én döntöttem jobban. Amikor Genfben felállhattam a dobogó legmagasabb fokára, egy másodpercre felvillant a gondolat, hogy én vagyok a világ legjobbja a súlycsoportomban. De ez tényleg csak egy másodperc volt, mert hiba lenne, ha el is hinném. Annak kell foglalkoztatnia, hogy én még egy nagyon hosszú út elején vagyok, és mindenképpen szeretnék végigmenni rajta. Az aranyérem megnyerésével igazolást kaptam arról, hogy jó irányba tartok, és ez erőt ad a folytatáshoz, a mindennapos kemény edzésekhez. A mi sportágunkat még kevesen ismerik, remélem, ezzel a világbajnoki címmel hozzájárultam a népszerűsítéshez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!