Hírek

2005.06.30. 05:42

A pesti Chicago korzója

A legolcsóbb pályaudvar a Keleti. Amióta felújították, a környezettel nincs sok baj. De a „törzsközönség” maradt. Zsebesek, sittesek, kéregetők. A külföldi pedig fogy.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Törzshelyük a metrókijárat előtti tér. Játék közben mindent látnak: a zsebeseket, a sitteseket, a kéregetőket.
[/caption]Esteledik. Férfiak kuporognak görnyedten a mészkőhengereken. Két sakktábla fölé hajolnak, a fekete-fehér kockás mezők szélén tompán fénylenek a tíz- és húszforintosok. – Gyakran játszanak? – kérdezem. – Jól érzik itt magukat? A háttal ülő szürkeinges felpillant a játékból. – Nagyon az irodából tetszett jönni – vigyorog a válla fölött. Visszafordul a táblához. Az egyik kibic magyarázza helyette, hogyan értette.

– Van, amikor az ember nem mer keresztülmenni a téren – mondja. – A zsebesek kilesik, ki nem figyel a táskájára, a pénzére, és utánamennek.
Fehér inges, fekete nadrágos tag érkezik, kezében férfitáska. – Engem kérdezzen, én tudnék mit mesélni – lép közelebb. – Most szabadultam, látja? Botos Imre Sándor – mutatkozik be. Előhúzza táskájából az igazolványt. A képen csíkos rabruhában mered a kamerába. Meséli az életét, összesen tizenkét évet ült. Kocsilopásért, biciklitolvajlásért.
Odébb, a szürke lapokkal fedett tér szélén két rendőr sétálgat. Szórakozottan kémlelik a középen sakkozókat.

– Á, nem húzós itt – mondja az aluljáróbeli bódésoron a fiatalember. – Árultam én az Almássy téren is, az volt a húzós. A boltban százhatvanba kerül egy pohár Mister. Házisör, Kovács Olivér (25) a régi Fóti útról hozatja. A presszókávé kilencven, ki lehet bírni. – Összetartunk mi, árusok – mesél Olivér. – Nincsenek balhék. Amúgy a Keleti a legolcsóbb. Nyilván a közönség miatt. A szegényebb vidékekről ide futnak be a vonatok.

Az árusítóhelyek körül tisztaság van, viszont a bankjegy-automata most sem működik. Három esetből kétszer rossz. A vonatoknál hosszú hajú, cingár lány támasztja a hátizsákokat. Kétszer akkora a poggyász, mint ő maga. Alexandra (17) Lettországból jött. Utazik tovább a csapattal Zalaegerszegre, a vívó-világbajnokságra. Riadtan nézelődik az idegen helyen. – Kevés a külföldi – panaszolja odakint az egyik taxis. – Nem tudom, honnan veszik, akik azt mondják, nő az idegenforgalom. Mi ezt nem érezzük. A sofőr tizennyolc éve űzi itt az ipart. Sok mindent látott. – Egyre több az amerikai – mondja. – Meg a japán, a dél-koreai. Sokaknak nem is Budapest az igazi célpont, csak átruccannak Bécsből, Prágából. A fuvarok? Újabban a kisbuszosok szipkázzák el a turistákat a taxisoktól. Összeszednek egy maroknyi utast, és már viszik is őket. A fiatalok főleg youth hotelokba mennek, kívülről fújják a címeket. A tarifából néha vita kerekedik.

– Előhúzzák nekem a Let’s Go to Europe! (Menjünk Európába!) című könyvet, abban mutogatják az árakat. 1995-ös kiadvány. Nehéz nekik megmagyarázni, hogy felejtsék el a hatvanforintos kilométerárat. A politikai menekültekre nem kíváncsi? Maga mögé mutat, ahol bankókötegekkel a kezükben strandpapucsos arabok üzletelnek. A jó bevált pénzváltás önmagában manapság már kevés – van mellé kábítószer. – Csak fű és tabletta – így a sofőr. – A kemény droggal kereskedőket ők maguk nyomták fel. Azzal már kemény bűnözés is jár, amit nem akarnak.

Vonat érkezik, jönnek a leszállók. A rövidnadrágos férfiak között szőke hölgyike tipeg. Kerekes bőröndöt és illatfelhőt húz maga után. Nem néz sem jobbra, sem balra. Virágmintás nyári ruhájában, rózsaszín szandáljában úgy hat a dzsumbujban, mint egy marslakó.

Miből mennyi?

- újságárus: 6

- büfé, trafik: 17

- ételbár: 2

- vendéglő: 1

- pékség: 5

- nyilvános vécé: 1 (60 Ft)

- internetező: 8 Ft/perc

- K&H-bankfiók: 1

- könyvesbolt: 4

- pályaudvari minibusz

- rendőrőrs

- ABC kisáruház

Átlagos büféárak

- sonkás szendvics: 200 Ft

- csapolt Borsodi: 160 Ft

- kávé: 80 Ft

- bor: 50 Ft/dl

- üdítő: 250 Ft (félliteres)

A külföldi pedig fogy. Rados Virág Miből mennyi? - újságárus: 6

- büfé, trafik: 17

- ételbár: 2

- vendéglő: 1

- pékség: 5

- nyilvános vécé: 1 (60 Ft)

- internetező: 8 Ft/perc

- K&H-bankfiók: 1

- könyvesbolt: 4

- pályaudvari minibusz

- rendőrőrs

- ABC kisáruház Átlagos büféárak - sonkás szendvics: 200 Ft

- csapolt Borsodi: 160 Ft

- kávé: 80 Ft

- bor: 50 Ft/dl

- üdítő: 250 Ft (félliteres) Törzshelyük a metrókijárat előtti tér. Játék közben mindent látnak: a zsebeseket, a sitteseket, a kéregetőket. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!