Hírek

2005.06.11. 00:00

A paprikához írásos igazolást kell mellékelni

Az Európai Unió illetékes bizottsága felkérte a tagországokat, hogy egyes élelmiszerek, elsősorban a paprikák vizsgálatát fokozzák. A közösség az illegális színezékek és adalékanyagok használatát jelölte meg okként. A júniusban hatályba lépett megállapodás értelmében a szállítóknak írásban kell igazolniuk, hogy a termék mentes a tiltott anyagoktól - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal.

B. M.

A jövőben hazánkban is több lesz a szúrópróbaszerű ellenőrzés a behozott paprikatermékek körében. A vizsgálatok eredményeiről a hatóságok tájékoztatják az Európai Uniót.  Az eltelt tíz napban egy áru már horogra is akadt. A hamburgerhez készült Captain''s fűszerkeverékről megállapították, hogy egészséget károsító, tiltott színezéket tartalmaz. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a termék kereskedelmét átmenetileg megtiltotta.

Az uniós megállapodás azért jelentős, mert a magyarországi paprikabotrányok vizsgálatakor is kiderült: az EU-n kívülről érkező élelmiszerek, adalékanyagokkal kevert termékek a tagországok között már akadálytalanul szállíthatók és forgalmazhatók. Ha a közösség határain nem állapítanak meg szabálytalanságot, jó eséllyel már csak a fogyasztókhoz eljutva buknak le a tilosban járók. Ez történt a Dél-Amerikából érkezett, káros anyagokat tartalmazó paprikaszármazékok esetében is. Akkor hozzánk Spanyolországon keresztül jött az áru.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!