Hírek

2005.05.12. 00:00

Tutanhamon felfedte igazi arcát

Három szakértőcsoport rekonstruálta a kincseket rejtő sírjáról híres fáraó, Tutanhamon arcát. Nem volt hiába a balzsamozás, több ezer év múltán úgyszólván megelevenedik az egyiptomi uralkodó.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="159"] A francia szakértőcsoport által létrehozott arcmás, amelyet a CT-vizsgálattal nyert ezerhétszáz felvétel alapján készítettek
[/caption][caption id="" align="alignleft" width="159"] Tutanhamon arcképe profilból. A három szakértőcsoport egymástól függetlenül dolgozott, de szinte azonos eredményekre jutott.
[/caption]A kilencéves korában trónra emelt Tutanhamon fáraó élete és korai halála csaknem száz éve az ókortörténet egyik legizgalmasabb kérdése.
A későbbi uralkodó Thébában vagy Amarnában született i. e. 1370 körül. Neve jelentése: „Aton isten élő képmása”. A királyi családban nevelkedett. Csupán feltételezés, hogy Tutanhamon Ekhnaton fia volt. Csak annyi tudható, hogy i. e. 1362-ben, az eretnek uralkodó halála után nem sokkal ő került trónra.
Mint ismeretes, Ekhnaton fáraó volt az, aki a világtörténelemben először meghirdette az egyistenhitet, az Aton-vallást.
Az egyiptomi papok akaratát teljesítve Tutanhamon nyomban visszaállította a régi istenek kultuszát, és némelyek szerint az Aton-vallás eltörlése miatt gyilkolták meg i. e. 1352-ben.
Tutanhamon sírját 1922-ben fedezte fel a brit Howard Carter vezette kutatócsoport a híres Királyok Völgyében fekvő Luxorban. A sírban talált arany- és drágakő kincsek az egész világ ámulatát felkeltették.
Idén januárban indult az az ötéves nemzetközi tudományos program, amelynek során minden ismert fáraó múmiáját
CT-vizsgálatnak vetik alá.
[caption id="" align="alignleft" width="159"] Az amerikai kutatók ilyennek látták a kamasz fáraó arcát, pedig előlük eltitkolták, hogy Tutanhamonról van szó
[/caption]Az elsőt természetesen a leghíresebb és legrejtélyesebb fáraó, a 3300 éve élt Tutanhamon múmiáján végezték el. Tutanhamonról rendkívül kevés ismeret áll rendelkezésre. Nem tudni, miért halt meg olyan korán, alig húszévesen. Merénylet áldozata lett-e vagy sem? Pontosan hány éves volt, mikor meghalt? Melyik királyi ághoz tartozik? Van-e alapja hírhedt átkának, amely mindazokat sújtja, akik megzavarják nyughelyét?
A röntgentechnikán alapuló CT-vizsgálatot január 5-én hajtották végre Tutanhamon (mai becenevén Tut) múmiáján. Ehhez ki kellett emelni a tetemet a sírból, majd egy hordozható CT-berendezésbe helyezték tizenöt percre. E rövid idő alatt mintegy ezerhétszáz felvétel készült Tutról.
Három kutatócsoport, egy francia, egy amerikai és egy egyiptomi veselkedett neki a nem mindennapi feladatnak, hogy a gazdag képanyag alapján felfedje Tut arcát.
A szenzációs végeredményt a napokban tették közzé. A három kutatócsoport egymástól függetlenül szinte azonosan rekonstruálta Tut, a fiatalon elhunyt uralkodó arcát.
Külön érdekesség, hogy míg a franciák és az egyiptomiak tudták, hogy a híres fáraóval van dolguk, az amerikaiaknak ezt szándékosan nem árulták el. A tudósok nagy örömére szolgál, hogy a 3300 éves arc és koponya  meglepően hasonlít a róla készült híres ábrázolásokra, köztük a Kairóban őrzött aranymaszkra. A modellek egy egészséges, fiatal férfit mutatnak törékeny termettel, vékony orral, kövérkés arccal és kerek állal. Magassága 165 centiméter lehetett.
[caption id="" align="alignleft" width="159"] Az egyiptomiak több hónapos munkával az itt látható háromdimenziós, számítógépes képmást készítették el
[/caption]Tutról az az általános feltételezés, hogy az ősi tizennyolcadik dinasztia tizenkettedik uralkodója volt. Ezt látszik igazolni a modellarcokon jól látható, úgynevezett túlharapó felső fogsor. Ez a túlharapás ugyanis a tizennyolcadik dinasztia királyainak egyik ismertetőjegye volt.
Tut vizsgálatai ugyan befejeződtek, ám halálának okát továbbra is homály fedi. Sikerült minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy nem merénylet áldozata lett a kamasz fáraó, mint korábban hitték. De hogy pontosan miért halt meg, valószínűleg sosem fog kiderülni. Jelenlegi  ismereteink szerint nincs olyan módszer, amellyel meg lehetne állapítani halála pontos okát.
Az ellene elkövetett merényletről szóló legenda alapját egy 1968-as röntgenvizsgálat szolgáltatta. Eszerint egy éles csontdarab rejlik Tut koponyájában. Az új vizsgálattal azonban nem találtak semmi ehhez hasonlót. A kutatók annak lehetőségét is kizárták, hogy balesetben elszenvedett mellkasi sérülés miatt halt meg. A legújabb feltételezés szerint combcsonttörés következtében hunyt el fertőzésben. De lehet, hogy a lába a balzsamozás során tört el. Ezért egyes kutatók azt is valószínűnek tartják, hogy Tutnak természetes halála volt.
Persze az sem kizárt, hogy megmérgezték, de ennek bizonyítására nincs mód. Már csak azért sem, mert a kutatók a továbbiakban nem kívánják bolygatni Tutanhamon sírját.

A fáraó átkáról világszerte legendák szólnak

A múmia felfedezése óta terjed a hiedelem Tutanhamon legendás átkáról. A fáraó átka állítólag mindazokat sújtja, akik megzavarják az uralkodó nyughelyét. A kutatást felügyelő ismert egyiptológus, Zahi Hawass úgy véli, nem árt figyelembe venni a fáraói átok lehetőségét. Hiszen az első kutatók – köztük az angol arisztokrata, Lord Carnarvon –, akik annak idején feltárták a sírt, rövid időn belül elhaláloztak. A tudós szaktekintély, Zahi Hawass pedig különös eseményekről számolt be még januárban. Munkatársaival hajszál híján autóbalesetet szenvedett, a vizsgálat előtt hatalmas szél kerekedett a Királyok Völgyében, és a CT-berendezés két órára felmondta a szolgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!