Hírek

2005.05.20. 00:00

Társadalmi vita kezdődik a roma cselekvési tervről

Társadalmi vitára bocsátják a nemzetközi Roma Integráció Évtizede Program magyarországi cselekvési tervét – mondta Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter. A cselekvési tervet hivatalosan tegnap hirdették meg, s ősszel a kormány, majd az Országgyűlés elé kerülhet.

BAMA

Göncz Kinga az Országházban tartott konferencián emlékezetett: a program kilenc közép- és kelet-európai és balkáni országban az idén indult el, nemzetközi meghirdetési ünnepsége február 2-án, Szófiában volt. Teleki László, a minisztérium roma ügyekért felelős politikai államtitkára bejelentette: június 2-án országos roma szervezetekkel tárgyalnak a cselekvési tervről.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke szerint „a programnak akkor lesz sikere, ha lent, vidéken is érzik az egyszerű roma emberek (...) ennek pozitív hatásait”. Kemény István szociológus rámutatott: a magyarországi romák lélekszáma 2015-ben 700–800 ezer között lesz, az ország népességének 7–8 százalékát teszik majd ki. Glatz Ferenc akadémikus előadásában elmondta, a szovjet rendszer is próbálkozott a romák integrációjával, de a rendszer jellege miatt sikeretlen volt: „nem vette tudomásul azt, hogy a roma társadalom (...) szokásai önmagukban is értéket képviselnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!