Hírek

2005.05.10. 00:00

Közel tízmilliós kiadással járt a téves légiriasztás

A NATO értékelése szerint jól reagáltak a magyar vadászgépek arra a vészhelyzetre, amelyről utóbb kiderült, téves riasztás volt.

Gál Z.–Tóth A.

Mint ismert, egy osztrák kisrepülő pilótája rádiójának meghibásodása miatt rossz kódot adott meg. A jakabszállási repülőtérről Ausztriába tartó kisgép így azt jelezte, hogy eltérítették. A téves gombnyomás ugyanakkor többmilliós nagyságrendű kárt okozott a honvédségnek.

Bocskai István, a honvédelmi tárca sajtószóvivője lapunknak nem árulhatta el azt, hogy menynyibe került a téves riasztás. Csupán annyit közölt, milliós pénzkidobásról van szó. Úgy tudjuk, ez az összeg 8–10 millió forint között mozog. Egyébként figyelmetlenség miatt MIG-29-es vadászrepülőink immár másodjára szálltak fel potyára.

A kecskeméti Szentgyörgyi Dezső repülőbázis parancsnokhelyettese, Kilián Nándor ezredes az eset kapcsán elmondta: a 2001. szeptember 11-i terrorakció óta igen szigorú szabályozások vonatkoznak a hasonló esetekre. Próbálják megakadályozni, hogy az eltérített gépek fegyverként szolgálhassanak földi célpontok ellen. A gépek 14 perc után emelkedtek a levegőbe és eredtek a kisrepülő után, amelyet Pápánál értek utol és Fertőszentmiklósnál szállítottak a földre a magyar vadászok.

Lapunk azt is szerette volna megtudni Bocskai Istvántól, hogy összesen hány harci repülő áll készenlétben hasonló esetekre, de a szóvivő biztonsági okokra hivatkozva erről sem adott tájékoztatást. Katonai körökből úgy értesültünk, két repülő áll ügyeletben, további kettő tartalékban. A pilóták is azonnal mozgósíthatók, beöltözve várják a parancsot a bevetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!