Hírek

2005.05.02. 00:00

Előzősávban az unió új tagországai

Különösebb válság nélkül történt meg egy esztendővel ezelőtt az Európai Unió történelmileg eddigi legnagyobb bővítése.

BAMA

Összesen tíz ország nyerte el felvételét az európai gazdasági térségbe, amely ezáltal jócskán gyarapodott. Ugyanakkor a mindennapokban alig érződnek a változások – írja a Die Presse. Akik például nem a határok közvetlen közelében élnek, és nem tudták már az első pillanatokban megtapasztalni, hogy eltűntek a vámosok, szinte nem is érzik a nagy változásokat.

Szlovákiában attól tartottak, hogy megugranak az élelmiszerárak. Ezzel szemben inkább a mérséklődés volt tapasztalható, egyedül a tejiparban váltak valóra az előrejelzések. Szlovákia egyébként jó példa a bővítés sikerére, hiszen többéves hátránnyal rajtolt – a tárgyalások ugyanis csak 2000-ben kezdődtek el –, de a külföldi beruházók szemében máris az EU éltanulójává vált. A valóságos robbanásszerű beruházási hullám következtében Szlovákia Európa nagy autógyárává vált.

Az örömünnepet Magyarországon a megelégedettség, majd a csalódottság érzése váltotta föl. A belépés előtt a lakosság kétharmada tartotta jó dolognak az Európai Uniót. Ez az arány őszre már negyvenkilenc százalékra esett vissza. Gyimesi Tibor szociológus szerint a kezdeti EU-imádatot főként az érzelmi azonosságtudattal és a „visszatérés Európába” jelszavával lehet magyarázni. Belejátszottak ebbe azok a felületes benyomások is, amelyeket a korábbi uniós országokba látogató magyar turisták szereztek. „A magyarok nem azért voltak oda az EU-ért, mert ismerték, hanem mert akarták” – mondja a szociológus.

Mára már jóval árnyaltabb a kép. Az ország magas ipari és gazdasági növekedést, ugyanakkor viszonylag alacsony munkanélküliséget mondhat a magáénak. A külföldi beruházások az előző évhez képest hárommilliárd euróval, csaknem hétszázötvenmilliárd forinttal gyarapodtak. Ugyanakkor túlságosan magas a kettős ráfizetés (az államháztartási és a fizetési mérleg hiánya). A leküzdésükért folytatott harc eddig eredménytelen volt, ezért kellett Draskovics Tibor pénzügyminiszternek vennie a kalapját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!