Hírek

2005.05.10. 00:00

Eljárt a szája Demszkynek

Évi kétszázmilliárd forint a tétje annak, hogy Budapest és Pest megye közösen alkot-e régiót. Demszky Gábor tudni véli, hogyan döntött a kormány. A kormányszóvivő szerint viszont nincs döntés.

Vajta Zoltán

Kikotyogta a kormány terveit Demszky Gábor. A főpolgármester bejelentette, nem válik szét a közép-magyarországi régió. Azaz Budapest és Pest megye egyetlen közigazgatási egységet alkot. Batiz András kormányszóvivő ezt cáfolta: nincs semmiféle kormánydöntés, folynak az egyeztetések. A Reggel azonban úgy tudja, Demszky ráhibázott, de legalábbis jól értesült. Információink szerint a kormány tényleg azt tervezi, hogy a közép-magyarországi régió része marad Budapest és Pest megye.

Mindez annyiban fontos, hogy mennyi EU-s támogatást kaphat a régió. A Pest megyei közlekedés, az úthálózat és az 5-ös metró sorsa is ettől függ. Az EU aszerint osztja a támogatásokat,  mennyire szegények és elmaradottak a régiók. Pest megye a szegényebb egységek közé tartozik. Budapestet viszont felveti a pénz. Legalábbis az EU szerint.

Korábban a megye azt akarta, hogy a főváros ne legyen tagja a közép-magyarországi régiónak. Ha ugyanis közös nemzeti össztermékük meghaladja az európai átlag 75 százalékát, nem jogosultak az uniós pénzekre. Amennyiben különválnak, legalább Pest megye megkaphatja a fejlesztési támogatásokat. Budapest viszont a maga adottságaival számtanilag felhozná az elmaradott agglomerációt. Így nem jutna pénz sem a fővárosnak, sem a megyének. Ugyanakkor Budapest és a környező települések összeforrottak. Az agglomeráció lakói bejárnak dolgozni a fővárosba, a budapestiek a környező települések áruházaiban vásárolnak. Nem lehet külön kezelni Budapestet és Pest megyét.

Bihary Gábor, a Fővárosi Közgyűlés európai integrációs bizottságának elnöke szerint sem Budapest, sem Pest megye nem kap kevesebb pénzt. Igaz, a közép-magyarországi régió nem juthat hozzá a felzárkóztatási pénzalapokhoz. Viszont a versenyképesség növelésére szánt pénzekből kaphat a régió. Az EU-s támogatások harmadik része a Kohéziós Alap. Ennek felhasználásáról a kormány Brüsszellel együtt dönt. Ebből lehetne kárpótolni Pest megyét a közös régió okozta hátrányokért. Mert a régió által igénybe vehető pénzek épp arra nem használhatók fel, amire a legjobban szükség lenne a megyében.

Szabó Imre, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke szerint leginkább az úthálózatot kell fejleszteni. Iskolákat is építeni kell, mert növekszik a népességszám. A régiónak jutó pénzeket ezekre a célokra nem lehet felhasználni. Évi 200 milliárd forint a tét. A megye szerződéses garanciát kér a kormánytól, hogy megkapja a ráeső fejlesztési pénzeket. Pest megye termálvizes üdülőközponttá fejlesztené a Duna menti területeket, ahova többek között hajóval juthatnának el a turisták. A szennyvíztisztítók megépülésével pedig újra olyan tiszta lehet majd a Duna, hogy strandolni lehet benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!