Hírek

2005.05.18. 00:00

Egyetlen terrorista áll a beszláni bíróság előtt

Gyilkosságért, terrorizmusért és túszejtésért vonják felelősségre a tavalyi szeptemberi beszláni túszdráma egyetlen elfogott elkövetőjét. A per a terrortámadás városában zajlik, és várhatóan több hónapon át tart majd.

Cs. E.

A 24 éves vádlott, Nurpacsi Kulajev nem tagadja részvételét a támadásban, de azt állítja, hogy senkit sem ölt meg. A bírósági eljárás késve kezdődött meg, mert oszétiai jogászok nem akarták vállalni a gyanúsított védelmét; végül a köztársaság ügyvédi kollégiuma rendelt ki védőt Kulajev mellé. Az oszét kisváros egyes számú iskolájában tavaly szeptember elsején, a tanévnyitó napján 32 fegyveres bandita mintegy 1128 embert – köztük számos gyereket – ejtett túszul.

Követeléseik között szerepelt, hogy Moszkva állítsa le a hadműveleteket a szomszédos Csecsenföldön. A túszejtők többsége csecsen volt. A dráma két nappal később vérontásba torkollott, miután hatalmas robbanás rázta meg a túszokkal zsúfolt iskolai tornatermet. A banditák, az épületet körülzáró orosz rendőrök és katonák, valamint fölfegyverzett oszét civilek golyózáporában 316 ember vesztette életét, köztük 186 gyermek. A menekülni próbáló 31 terroristát a katonák a helyszínen agyonlőtték, egyedül Kulajev maradt életben. Feltételezések szerint azonban néhány bandita meg tudott szökni.

Ezerhez közelít a halálos áldozatok száma

A felkelésben és azt követő megtorlásban Andizsánban legalább 745 ember vesztette életét – jelentette kedden az Izvesztyija című orosz lap az Ozod Deh-konlar (Szabad Parasztok) üzbég ellenzéki pártra hivatkozva. A párt tagjai házról házra járnak a kelet-üzbegisztáni városban, kikérdezik a lakosokat, és feljegyzik a halálos áldozatok nevét. A Szabad Parasztok nincs hivatalosan bejegyezve, állításuk szerint százezer tagjuk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!