Hírek

2005.05.28. 00:00

Cáfolja a honvédelem a MiG-ek típushibáját

Addig nem lehet típushibáról beszélni a lezuhant MiG–29-es vadászrepülőgép hajtóművének meghibásodásával kapcsolatban, amíg le nem zárul a vizsgálat, és meg nem állapítják, mi okozta a meghibásodást – mondta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.

BAMA

Az eddigi vizsgálat során már valószínűsítették, hogy nem típushiba okozta Kecskemét mellett a balesetet, hiszen a korábban történt meghibásodások nem ilyen jellegűek voltak – hangsúlyozta Bocskai. Szavai szerint éppen ezért engedélyezték a kiképzőrepüléseket is úgy, hogy amíg meg nem állapítják a hibát, öt repült óránként át kell vizsgálni a vadászgépek hajtóműveit. A Magyar Nemzet információi szerint „a Honvédelmi Minisztérium korábbi állításával szemben mégiscsak a nagyjavított hajtóművek típushibája okozta a lezuhant MiG–29-es balesetét”. A lap értesülése szerint a MiG-ek által használt, Oroszországban javított hajtóművek közül többel is komoly problémák adódtak. Bocskai István azonban úgy véli, meg nem erősített információ alapján felelőtlenség típushibát kiáltani. Különösen akkor, amikor a minisztérium kiemelt figyelmet fordít a magyar harcigépek műszaki állapotának ellenőrzésére.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!