Hírek

2005.05.20. 00:00

Benes-dekrétumok, tovább dúl a szoborvita

Somogyi Ferenc külügyminiszter levélben ismertette a magyar kormány álláspontját cseh kollégájával a Prágában hétfőn felavatott Benes-szoborral kapcsolatban. A magyar kormány álláspontja szerint Csehország, Szlovákia és Magyarország különleges kelet- és közép-európai történelme nem lehet megrontója a jelennek és a jövőnek.

Gy. Z.

Miközben a szlovák parlament döntő többséggel elutasította azt a szélsőséges indítványt, hogy határozatot fogadjanak el a német és magyar nemzetiségűek erőszakos áttelepítését lehetővé tevő Benes-dekrétumok megerősítéséről, a szoboravatás másnapján Csehországba látogató Gerhard Schröder német kancellár kemény szavakkal határolódott el a bajor miniszterelnök, Edmund Stoiber szavaitól. Schröder a theresienstadti koncentrációs tábor kegyeleti megemlékezésén kijelentette, hogy Stoiber „jelentéktelen politikus”, aki nem más, mint egy „önjelölt próféta”. A szudétanémetek társasága most azt veti a kancellár szemére, hogy semmibe veszi a szülőföldjükről elűzöttek jogfosztását – jelentette ki Bernd Posselt keresztényszocialista euroképviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!