Hírek

2005.05.09. 06:39

Azonosítatlan kisrepülőt fogtak el a légtérben

Egy kisrepülőgép rádiójának hibás kódbeállítása miatt kellett a magyar légierő vadászrepülőgépeinek felszállniuk szombat délután.

BAMA

A kisrepülőgép ugyanis azt jelezte, hogy eltérítették. Kiss Dezső, a Honvédelmi Minisztérium sajtóügyeletese elmondta, a repülésirányítóknak nem sikerült felvenniük a kapcsolatot a Jakabszállás és Fertőszentmiklós között közlekedő német, kétszemélyes repülőgéppel, ezért a NATO a készültségi erők riasztását rendelte el. Kecskemétről két MiG–29-es vadászrepülőgép szállt fel. A géppár a levegőben azonosította a kisrepülőgépet, majd egészen a fertőszentmik-lósi leszállásig kísérte azt. A leszállás utáni meghallgatáson a kisrepülőgép pilótája elmondta, hogy a rádiójuk meghibásodott, azonban véletlenül rossz, úgynevezett „másodlagos válaszjeladó kódot” állított be, amely azt jelezte a repülésirányítóknak, hogy eltérítették a gépet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!