Hírek

2005.05.11. 00:00

„Átszúrtak teljesen, csak ültem”

Ma van a 15. születésnapja Patai Józsinak, akit vasárnap felfegyverzett, katonai egyenruhás civil csoport támadt meg egy buszon. Tegnap ismét lélegeztetőgépre kapcsolták.

Nagy E. D. – Szemán L.

[caption id="" align="alignleft" width="135"] Az édesanya segítene kisfián, de nem tud. Csak reménykedhet abban, hogy felgyógyul.
[/caption]„A fasizmus felett aratott győzelem 60. évfordulóján hatfős Martens-bakancsos, militáns csőcselék egy tagja a budai Várfok utcában 50 centiméteres karddal keresztülszúrta a tizenöt éves roma fiút, Józsefet, aki két nem roma barátjával focizni indult” – olvasható a Roma Polgárjogi Alapítvány közleményében.

Tény, hogy az ORFK honlapján kiadott rendőrségi közlemény „militáris jellegű ruhát viselő társaság” egyik tagját említi támadóként. Az is tény, hogy a társaságában lévők sötétzöld rohamsisakot, zöld katonai zubbonyt, bakancsot viseltek. Volt náluk két fából készült kerek, illetve címer-pajzs, két kard és egy rohamkés. A rendőrség eddigi adatai szerint azonban még korai lenne etnikai indíttatású támadásról beszélni. Kozák László, a BRFK szóvivője elmondta, a feltűnő társaság felszállt a buszra, és a gyerekek megnézték őket. A későbbi támadó odaszólt, hogy „mit bámulsz”, a 15 éves fiú csak annyit tudott mondani, hogy „nem bámulok”, és máris átszúrta őt.

A BRFK vezetője félmillió forint vérdíjat tűzött ki a nyomravezetőnek. Értesülésünk szerint, ha felmerül olyan motívum, hogy a támadó és társasága köthető valamelyik szélsőséges csoporthoz, a titkosszolgálatok is bekapcsolódnak a nyomozásba. Ebben az esetben a nemzetbiztonsági szervek szoros együttműködésre lépnek a rendőrséggel. Józsika családja mindeközben kétségbeesetten, sírva várja a híreket a kórházból. Ottjártunkkor, tegnap éppen Kolompár Orbán látogatta meg őket.

– Az, hogy a három gyerek közül épp a roma fiút szemelték ki, arra utal, hogy származása miatt támadták meg – mondta lapunknak Kolompár Orbán. Az Országos Cigány Önkormányzat elnökétől Józsika édesanyja kért segítséget. Az asszony, Patai Józsefné (50) szerint azért, mert a hírverésnek köszönhetően azt remélik, hogy a rendőrök hamar elfogják a tetteseket.

A család rendezett körúti lakásában hatalmas a nyüzsgés. Segíteni akarók hada veszi körbe a síró szülőket. Kolompár Orbán arról beszél, ha a család kéri, anyagi és jogi segítséget is adnak. Ráadásul felhívják a kormány és a parlament figyelmét arra, hogy tiltsanak be minden szélsőséges megnyilvánulást. A Roma Polgárjogi Alapítvány ugyanezt követeli, hiszen a kilencvenes évek eleji skinhead-mozgalom óta ilyen kegyetlen és értelmetlen támadás nem ért magyar állampolgárt. A családot vigasztaló Kolompár Orbán is épp azon háborog, hogy már bárkit leszúrhatnak a nyílt utcán. Közben megcsörren a telefon, Patainé Józsika orvosával beszél. A gyermeket hétfőn lekapcsolták a lélegeztetőgépről, ám kedden a tüdeje bevizesedett, így vissza kellett kapcsolni. Ezt már Patai József (53), az apa se bírja sírás nélkül.

– Már harminchárom éve élünk itt, de még soha nem ért bennünket hasonló támadás – sírja el magát. – A gyermekem két magyar barátjával indult a Normafához, köztük a kislányom egyik barátjával. A lány hívta őket mobiltelefonon, így tudtuk meg, hogy mi történt. Kibökték maguknak a fiamat. Annyit mondtak csak neki: „mi van?” És már szúrtak is. Patai József a kórházban csak néhány szót tudott váltani a fiával, mielőtt elaltatták volna. – A fiam csak annyit tudott suttogni, hogy „apu, átszúrtak teljesen, én csak ültem”.

Józsikát a János kórház intenzív osztályán altatják, hogy könnyebb legyen a légzése, és ne érezze a fájdalmakat. Az édesapa közben a nappalijukban mutatja saját testén, hogy hol szúrták az ötven centiméteres kardot gyermekébe. – Először az orvos is azt hitte, hogy kétszer szúrták meg. Amikor jobban megvizsgálta, akkor derült ki, hogy a jobb és bal oldalán található nyílás egy szúrástól származik. A fiamnak ki kellett venni a lépét. Az orvosok szerint ötven-ötven százalék, hogy felépül. Akár egy évig is eltarthat a gyógyulása. Most ki kell maradnia az iskolából.

Józsika kilencedik osztályos, a Kaly Jag iskolába jár, és programozónak készül. Patai József egy számítógépet vett neki ajándékba, hogy azon tanulhasson, gyakorolhasson. Mert a kisfiúnak éppen ma van a tizenötödik születésnapja.

Nincs megkülönböztetés

A rendőrség nem tartja, nem tarthatja nyilván sem a sértettek, sem az elkövetők etnikai hovatartozását. Így nem tudható, hogy hány roma ember ellen követtek el támadást az országban. A roma érdekvédő, illetve polgárjogi szervezetek szerint évente 100-200 panasz érkezik hozzájuk ilyen ügyben. Szerintük egyébként a 90-es évekre jellemző romaveréseket felváltotta a rejtett megkülönböztetés.

Súlyos büntetés várható

Egyelőre még emberölés kísérlete miatt nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztálya. Ezért öt évig terjedő börtönt kaphat az elkövető. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a fiút származása miatt támadták meg, akkor nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport tagja elleni erőszakról is szó van. Ezért kettőtől nyolc évig terjedő börtönt szabhat ki a bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!