Hírek

2005.05.27. 00:00

Agassi apó hátát fájlalja

A Roland Garros idei nagy esélyese, a spanyol Rafael Nadal még egyéves sem volt, mikor egy Las Vegas-i fiatalember az itaparicai ATP-torna 1987-es döntőjében Mattart (s a csodálkozó közönséget) ámulatba ejtette játékával.

Árvay Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="88"] Isiász kínozza, meccs közben is gyakran kénytelen lazítani izmait
[/caption]Az amerikai csaknem két évtizedig volt a férfitenisz meghatározó egyénisége. A 35 esztendős Agassi apó vélhetően idén játszott utoljára a párizsi közönség előtt: pályafutása 58. Grand Slam tornáján a nyolcszoros GS-győztes már a nyitó fordulóban búcsúzni kényszerült. A selejtezőből feljutott finn Nieminen öt játszmában verte – úgy, hogy az utolsó játszmára Agassinak elfogyott a levegője, egyszerűen kipukkadt…
– Mentem volna előre, de a lábaim nem vittek. Sajnálom ezt az utolsó hat-nullát… – panaszkodott a vesztes amerikai, aki a mostani produkció ellenére 8 ezer néző vastapsa mellett távozott a stadionból. – Játszani szeretnék még, de nem tudom, meddig bírja a testem. Ha egy ismeretlen este az utcán látna, aligha gondolná a sántikáló öregemberről, hogy élsportoló – élcelődött tovább fizikai állapotán.

A feleség, az egykori világelső, 22-szeres Grand Slam-győztes (közte hét wimbledoni siker), 107 WTA-tornán diadalmaskodó német Steffi Graf (35) szintén kínzó sérülései miatt vonult vissza, s az utóbbi időben többször nyilatkozott féltő szavakkal férje isiászáról. A világhírű teniszházaspár  ezúttal is elhozta gyermekeit a francia fővárosba. A három és fél éves fiú, Jaden Gil Agassi alkalmanként már egészen ügyesen ütöget a szüleivel, a kislány azonban még csak távolról szemléli a papa játékát, Jaz Elle egyelőre a lépéseket tanulja.

– Minden lépésem fáj… – jellemzi saját állapotát húszegynéhány esztendei teniszezés után az apa. – A hátizmomban lévő begyulladt ideg fájdalma egészen a lábamig sugároz. Nem most jelentkezett a kín, évek óta együttélek vele. Van, amikor jobban fáj, van, amikor kevésbé. Kortizon-injekciókkal csillapítható a fájdalom, ilyenkor akár tíz percig is panaszmentes vagyok…

[caption id="" align="alignleft" width="187"] Graf és Jaden Gil Agassi Párizsban
[/caption]A saját bajával viccelődő Agassi Párizsban nem kívánt azzal foglalkozni, hogy visszatér-e még egykori sikerei színhelyére. Az 1999-es tornagyőzelem mellett kétszer játszott finálét (1990 és 91-ben), s további két alkalommal jutott el az elődöntőig. Fantasztikus karrier! A svéd Mats Wilander (háromszor nyert e viadalon) úgy gondolja, 2006-ban ismét itt lesz Andre. „Biztos vagyok benne, hogy önmagához és közönségéhez méltó búcsút akar. Nem olyat, mint amilyen most sikeredett. Emelt fővel fog lelépni a párizsi porondról” – vélekedett kollégájáról a skandináv teniszező.

A profi játékosok évi 15–30 versenyen indulnak, jó néhányan százötven tétmérkőzést vívnak. Utazás, verseny, újabb utazás. Az egész éven át tartó körforgás, a folyamatos készenléti állapot, a pont- és pénzhajsza miatt egyre jobban megrövidül a regenerációs időszak. A sérülések, betegségek esetén a gyors visszatérést sürgető türelmetlenség egyaránt hozzájárul a teniszezők korai „lerobbanásához”. S akkor még nem beszéltünk az izületeket próbára tevő kemény pályákról, a hatalmas ütésekkel járó fizikai terhelésről.

Andre Agassi

Született: 1970. 04. 29.

Magasság/testsúly: 180/80

Grand Slam-győzelmek: Australian Open (1995, 2000, 2001, 2003), Roland Garros (1999), Wimbledon (1992), US Open (1994, 1999)

Pénznyereményei: 29 857 841 dollár

Sportszerei: Head Flexpoint Radical ütő, Nike Air Max Breathe Free cipő, Nike ruha

Mandula a következő?

A magyar teniszezők közül nemrégiben a 29 éves Sávolt Attila (2002-ben a 68. helyen állt a világranglistán) vonult vissza állandó sérülései miatt, s könnyen lehet, hogy a 27 esztendős Mandula Petra (2004-ben a 30.) lesz a következő búcsúzó. A Roland Garros idei küzdelmei előtt csaknem háromnegyed éven át küszködött sérüléssel, porckorongsérve most is közbeszólt. Három nyertes meccs után a főtábla első fordulójában vállsérülése kiújult, és a derekát is meghúzta, lehajolni is alig tudott.

„A sérv végigkíséri életemet, együtt kell élnem vele. Tizenhat esztendőn át sok jót kaptam a tenisztől, de az egészségemre is gondolnom kell…” – mondta a jövőjével kapcsolatban, megjegyezve azt is, hogy az orvosai nem bíztatják hosszú teniszkarrierrel.

ejtette játékával. Árvay Sándor Andre Agassi Született: 1970. 04. 29.

Magasság/testsúly: 180/80

Grand Slam-győzelmek: Australian Open (1995, 2000, 2001, 2003), Roland Garros (1999), Wimbledon (1992), US Open (1994, 1999)

Pénznyereményei: 29 857 841 dollár

Sportszerei: Head Flexpoint Radical ütő, Nike Air Max Breathe Free cipő, Nike ruha Mandula a következő? A magyar teniszezők közül nemrégiben a 29 éves Sávolt Attila (2002-ben a 68. helyen állt a világranglistán) vonult vissza állandó sérülései miatt, s könnyen lehet, hogy a 27 esztendős Mandula Petra (2004-ben a 30.) lesz a következő búcsúzó. A Roland Garros idei küzdelmei előtt csaknem háromnegyed éven át küszködött sérüléssel, porckorongsérve most is közbeszólt. Három nyertes meccs után a főtábla első fordulójában vállsérülése kiújult, és a derekát is meghúzta, lehajolni is alig tudott.

„A sérv végigkíséri életemet, együtt kell élnem vele. Tizenhat esztendőn át sok jót kaptam a tenisztől, de az egészségemre is gondolnom kell…” – mondta a jövőjével kapcsolatban, megjegyezve azt is, hogy az orvosai nem bíztatják hosszú teniszkarrierrel. Isiász kínozza, meccs közben is gyakran kénytelen lazítani izmait Graf és Jaden Gil Agassi Párizsban -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!