Hírek

2005.05.18. 00:00

A vizsgák után keresi Gyurcsány a felelősöket

Az érettségi végeztével dönt a miniszterelnök az esetleges személycserékről. A Fidesz szerint az oktatási tárca felelőssége nem kerülhető meg.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="302"] Tegnap a műalkotások elemzéséből érettségizőket már nem érte semmilyen meglepetés
[/caption]Az érettségi után teszi fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök „a kormánynak és a felelősöknek a kérdést, kell-e valamit változtatni”. A kormányfő tegnap a parlamentben újra arról beszélt, nem érettségibotrány, hanem tétellopás történt. Azt is hozzátette, nem az az elsődleges szempont, hogy kit lehet leváltani, hanem az, hogy 116 ezer diák rendben levizsgázhasson.

Sió László, a Fidesz oktatási kabinetjének vezetője lapunknak elmondta: ha tökéletesen működött volna a rendszer, a tételek nem kerülhettek volna idő előtt a vizsgázókhoz, így a szaktárca felelősségének kérdése nem kerülhető meg. Szerinte jelzésértékű, hogy a megfelelő biztonsági módszerekkel csomagolt emelt szintű tételek közül egy sem került nyilvánosságra, azaz éppen a spórolás vezetett a hibához. Mint mondta, azzal, hogy Magyar Bálint oktatási miniszter a matematikavizsga eredményének megsemmisítéséről és az új vizsgáról saját hatáskörben döntött, nem a törvényeknek megfelelően járt el. A jogszabály ráadásul azt is előírja, hogy az érettségin minimum öt tárgyból kell vizsgázni, azok azonban, akik az érvénytelenített vizsga után az év végi jegyüket íratják be, ennek nyilvánvalóan nem tesznek eleget. Ezek után kérdéses, érvényes lesz-e az érintett diákok bizonyítványa.

Közben a tételek kiszivárogtatói után tovább folyik a nyomozás. Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője lapunknak elmondta, három gyanúsítottat hallgattak ki, egyiküktől érettségizők egy csoportja hatvanezer forintért vásárolt tételeket. A szóvivő kijelentette: továbbra sem tudni, honnan származnak a később a világhálóra felkerült feladatlapok. A rendőrség ugyanakkor azt közölte, több olyan középiskola is akadt, ahol korábban felbontott érettségi tételeket találtak a vizsgálat során. Tegnap olyan információk is napvilágot láttak, hogy a tételek kiszivárogtatói közül ketten a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói. Az intézmény közölte: amennyiben a gyanú bebizonyosodna, annak az egyetemen belül is következményei lesznek.

Jelezni kell az ismétlést

Ma délután négyig kell jelezniük a diákoknak, meg akarják-e ismételni középszintű matematikaérettségijüket. A tanulóknak azon a helyen kell ezt nyilatkozatban kérniük, ahol az első vizsgát is letették. Azok, akik a jelentkezést elmulasztják, automatikusan az utolsó év végi jegyüket kapják meg. Akiknek a továbbtanulásuknál számít a matematikaérettségi, mindenképpen újrázniuk kell.

Tibay Gábor Jelezni kell az ismétlést Ma délután négyig kell jelezniük a diákoknak, meg akarják-e ismételni középszintű matematikaérettségijüket. A tanulóknak azon a helyen kell ezt nyilatkozatban kérniük, ahol az első vizsgát is letették. Azok, akik a jelentkezést elmulasztják, automatikusan az utolsó év végi jegyüket kapják meg. Akiknek a továbbtanulásuknál számít a matematikaérettségi, mindenképpen újrázniuk kell. Tegnap a műalkotások elemzéséből érettségizőket már nem érte semmilyen meglepetés -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!