Hírek

2005.04.06. 00:00

Szennyvízbe fojtotta a kislányt

A szécsényi gyereklány gyilkosát korábban többek között nemi erőszakért mindössze másfél évre ítélték. Ezt sem töltötte ki. Jól viselkedett, így egy év után szabadult.

Nagy E. D. – Szemán L.

Holnap lenne 14 éves H. Violetta. Egész Szécsény őt gyászolja. Lettit, ahogy a diáktársai nevezték, április 1-jén este gyilkolta meg a büntetett előéletű P. Tamás (24). A helybéliek felháborodását csak növelte a hír, hogy a kislány még élt, amikor gyilkosa bedobta egy szennyvízaknába.

– A boncolás során megállapították, hogy a halálát fulladás, illetve koponyasérülés okozta – mondja Kaszás Ottó, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A szakértők még vizsgálják, hogy a gyilkosságot beismerő gyanúsított megerőszakolta-e áldozatát. Korábban ugyanis egyebek mellett nemi erőszak miatt már elítélték.

A helyi polgárok az igazságszolgáltatás csődjét emlegetik. P. ugyanis 2004 januárjában szabadult, miután kedvezményt kapott jó magaviseletéért. Csak a kétharmadát ülte le a rá kiszabott egy év hat hónap fogháznak. – A fiatalembert nemi erőszak, könnyű testi sértés és személyi szabadság megsértése miatt ítélték el – közölte Barsi József, a Nógrád Megyei Bíróság szóvivője. Hozzátette: a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a legfeljebb nyolc év szabadságvesztéssel sújtható ügyekben a vádlott lemondjon a tárgyalásról. Ha ebbe az ügyész is beleegyezik, nyilvános ülésen döntenek. P. Tamás akkor is beismerte tettét. Tárgyalásról való lemondás esetén legfeljebb három év szabadságvesztés szabható ki.

A vádlott ebből is csak egy év hat hónapot kapott azért, mert egy nőt megerőszakolt 2003 januárjában, egy másik nőt nem engedett kiszállni az autójából.

A feltételes szabadlábra helyezés szabályai

Feltételesen az bocsátható szabadlábra, aki fegyház esetén legalább a négyötödét, börtönnél legalább a háromnegyedét, fogháznál legalább a kétharmadát leülte büntetésének. Nem szabadulhat kedvezménnyel például az, aki bűncselekményét bűnszervezetben követi el. A feltételes szabadulásról a büntetés-végrehajtási bíró dönt. Meghallgatja az érintett elítéltet, és megvizsgálja, hogy a jövőben törvénytisztelő életmódot folytat-e. Fontos szempont, hogy milyen magatartást tanúsított a rács mögött, és hogy felkészült-e arra, mit tesz majd, ha kikerül. A büntetés-végrehajtás értékelést készít az elítéltről, arról, hogy mennyire fegyelmezett, megjutalmazták-e, tanult-e a rács mögött, végzett-e munkát.

Más is volt, aki szabadult, majd megint csak ölt

Kedvezménnyel szabadult a fegyházból 1998. szeptember 20-án a tatabányai Á. Mihály (38). 1993-ban 12 évre ítélték két nő 1991-ben történt megerőszakolása és egyikük megölése miatt. L. Vilmosné (54) holttestét Tatabányán, a vasúti töltés mellé hantolta el. 1998. október 26-án késő este Á. megtámadta a munkából hazatartó kétgyermekes V. Gyöngyit (35). Egy kabátba csavart betontömbbel leütötte az asszonyt, majd bevonszolta a bozótba. Letépte a ruháit, megerőszakolta. Végül a melltartóval megfojtotta őt. A holttestet két nap múlva Dózsakert lakatlan részén találták meg. Á. Mihály közben megszökött, ám egy nap múlva egy alföldi településen elfogták.

„Igényes, nyugodt, ügyes lány volt Letti, és mindenki jó táncosnak tartotta”

A szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 8/A osztályának tantermében az egyik asztalon hétfőtől mécses ég. Mellette virágok és H. Violetta fotója. A széke üres. Osztálytársai az év végéig mindennap meggyújtják a mécsest Letti emlékének adózva. Az iskola igazgatója szerint a kislány igényes, nyugodt és ügyes volt, bár nem tartozott a kitűnő tanulók közé. Kereskedelmi szakközépiskolába jelentkezett továbbtanulásra. Tehetséges sportolónak és jó táncosnak tartották. Az igazgató úgy tudja, a kislány az elmúlt pénteken egy helyi diszkóban volt a barátnőjével. Este fél tizenegy körül indultak haza. A főutca sarkán elváltak. Barátnője alig egy perc múlva hívta őt telefonon. A mobil előbb kicsengett, de senki nem vette fel, másodszorra már ki volt kapcsolva. Lettit a gyilkosa a szórakozóhelytől néhány száz méterre támadta meg és rángatta be az autójába. Az utastér merő vér. A gyilkos itt verhette össze a kislány fejét és felsőtestét.

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!