Hírek

2005.04.07. 06:56

Slágerkönyvek a csúcson

Nem is olyan régen a könyves a koldussal állt azonos helyezési listán. Ma a könyvkereskedés a kulturális piac egyik húzóágazata.

Váczy András

[caption id="" align="alignleft" width="241"] Amerikában minden 25. állampolgár vásárolt Harry Potter-kötetet
[/caption]Már a múlt század derekán többek a Gutenberg-galaxis végét jósolták. Nem igazolódott be. Az emberek olvasnak, a kiadók kiadnak. Kifejezetten fogyasztási kultúrcikk a könyv. Itt van például a Harry Potter-sorozat. A hatodik kötet július 8-án jelenik meg Amerikában 10,8 milliós rekordpéldányszámban. Vagyis minden 25. amerikai vesz egyet.

Mi sem panaszkodhatunk. Az eddig megjelent 5 kötet összesen egymillió példányban kelt el. – Vélhetően a 2006 februárjában megjelenő magyar fordítás is hasonlóan népszerű lesz. Bár az ötödik esetében kissé elszámították magukat a kereskedők. Túl sok példány jelent meg. Nem az olvasókkal van baj. Bizonyos határokat nem lehet túllépni – véli az Animus Kiadó vezetője, Balázs István.

Mifelénk a könyv vészhelyzete a kilencvenes évek elején kezdődőtt. Nem csoda, hiszen a könyvkiadás és -terjesztés teljes mértékben kultúrpolitikai tényező volt: irányították. Függetlenül attól, mit szerettet volna könyvespolcára tenni az olvasó. Attól kezdve, hogy a könyvkereskedelem fölött megszűnt az állami gondoskodás, patthelyzetbe került. Nem találta helyét a piacon. Egészen az évtized derákáig kínlódott, majd 1997-től magához tért.

– Robbant a könyvpiac. Azóta fokozatosan erősödik és fejlődik – mondja Zentai Péter László, a Magyar Könykiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke. – Persze nem ment ez magától. Három tényező erősítette. Egy: a könyvbiznisz az a kulturális ágazat, amelyet az állam részvétlenül magára hagyott. És amely beletanult a piaci viszonyokba. Kettő: jó stratégiát választottak a könyvpiaci cégek. Nem silány termékekkel akarták magukhoz csábítani a fogyasztót. Minőségi művekkel szólították meg az olvasókat. Három: hihetetlen tempóban újult meg a könyvhálózat. Soha ennyi jó és korszerű könyvesbolt nem volt hazánkban – állítja Zentai.

A 58 milliárd forint tavalyi forgalomból 16 százalékban részesedik a szépirodalom, a többi tankönyv, ismeretterjesztő, szakmai, gyermek- és ifjúsági kiadvány.

Leslie L. Lawrence (Lőrincz L. László), kalandregény-író: – Kivételezett helyzetben vagyok. Hetven-nyolcvanezer ember veszi meg a könyveimet. Hűségesen kitartanak mellettem két évtizede. Szerintem a kortárs magyar írók közül jó néhányan szintén nem panaszkodhatnak. Persze az írás nem arra való, hogy megéljen belőle az író. Nemcsak nálunk, sehol. Amíg nem lettem nyugdíjas, az írás mellett dolgoztam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!