Hírek

2005.04.26. 09:16

Őszre elkészül a bértérkép

B. M.

A háromoldalú bértárgyalásokon is fel kívánja használni jövedelmi adatbázisát a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége.
Az őszre elkészülő bértérképen – az intereneten át – életkor, nem, munkakör, végzettség és az ország térségei szerint is lehívhatók lesznek a fizetési adatok – derül ki a Világgazdaság cikkéből.
A legnagyobb szakszervezeti szövetség mindenekelőtt alkuhelyzetének javítására akarja felhasználni az országos adatbázist. A e-bérbarométernek nevezett információhalmaz az egyéni és a kollektív bérmegállapodások megkötésekor jó segítség lesz. Az MSZOSZ húszezer fős reprezentatív mintán lekérdezéssel, továbbá a fellelhető statisztikák, a kollektív szerződések adatai és elektronikus adatbázisok felhasználásával állítja össze az adatokat. A személyes kérdésfeltétellel mód nyílik a keresetek mellett a munkakörülmények feltérképezésére és összehasonlítására is. Ezen túlmenően pedig a legkülönfélébb társadalmi-gazdasági részterületek helyzetét is tisztábban láthatják.
Így a fiatalok, a nők, a részmunkaidőben foglalkoztatottak, az idősebb korosztályba tartozók eltérő pozíciója válik jobban megismerhetővé. Az e-bérbarométer nemcsak a szakszervezetek, hanem a munkavállalói, a munkaadói oldal és a kormányzat számára is rendelkezésre áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!