Hírek

2005.04.17. 20:27

Ördögi a színész találmánya

Lukáts Andor színművész számos találmányt jegyez. Lopásbiztos digitális rendszámtábláját még nem fedezték fel, barátja, Gáspár Sándor 400 ezer forintot szán az ötlet megvalósítására.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="255"] Lukáts Andor egyedülálló találmánya felkeltette egy nagy autóscég érdeklődését is. Csak a pénz hiányzik.
[/caption]Lukáts újításának lényege a karosszéria síkjában megjelenő rendszám. Az elektronikus azonosítót az autó első és hátsó elemeibe ültetett mikrocsipek jelenítik meg. A rendszám csak akkor lesz látható, ha a tulajdonos beütötte a tizennégy jegyből álló kódot. Ha valaki a világító digitális rendszám nélkül közlekedik, akkor lopta a kocsit. A feltaláló színész a Reggelnek elmondta: a hatósági ellenőrzés érdekében a hátsó szélvédőn vagy a kalaptartón is láthatóvá tennék a rendszámot.
A digitális rendszámtábla ötletét be is jegyeztette a hazai találmányi hivatalban. Arra már nem maradt pénze, hogy ötletét a nemzetközi találmányi hivatalban is listára vetesse. A köztelevízió egyik műsorában azonban kollégája, Gáspár Sándor megígérte, kifizeti ennek négyszázezer forintos díját. A mintadarab előállításához néhány millió forintra lenne szükség. Két fiatal évekkel ezelőtt hatszázezer forintért vállalta a digitális megoldás kifejlesztését, de akkor semmi nem lett a dologból. Ma pedig már sokkal többe kerül.
A prototípus egy karosszéria-darab lenne, amellyel már el lehetne menni valamelyik gyártóhoz. A digitális rendszámot a gyártás során kellene az autó elemeibe helyezni, a nemzeti hatóságok pedig beprogramoznák a jeleket. Lukáts Andor digitális rendszáma egy új nemzetközi szabvány lehetne.

Mérnököket bíznak meg az ötlet tesztelésével

Az Opel Hungary kész közvetíteni Lukáts Andor találmányának megvalósításában. Ezt a Reggel kérdésére Danos András, a cég pr-vezetője ígérte meg. – Ha műszaki leírással rendelkező találmányról van szó, nem zárkózunk el a közreműködés elől. Ha eljuttatja hozzánk, megbízzuk mérnökeinket, hogy vizsgálják meg a találmányt – jelentette ki lapunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!