Hírek

2005.04.08. 00:00

Mit titkolnak az olaszok?

A tulajdonos Boscolo csoport nem árulja el, mikor nyeri vissza régi pompáját a Nyugat egykori szerkesztőségi épülete.

Tóth Tímea

Elvileg három éve nyitva áll a New York Palota. Valójában nyolc éve megállt az idő Móricz, Krúdy, Gárdonyi és Ady valamikori kávéházában. 1997 óta delet mutat a lenyűgöző épület homlokzatát díszítő óra. 2001-ben azt ígérte a palotát megvásárló és helyreállító olasz Boscolo csoport, hogy egy év múlva visszanyeri régi pompáját a legendás kávéház. A palota többi részében hotel nyílik majd. De az épület rossz állapota miatt nem tudták tartani a határidőt: 2004-re módosították. Tavaly ilyenkor ünnepély helyett újabb nyitási időpontot tűztek ki, ez év januárját. Most őszre ígérik a megnyitót. Az olasz cég többet nem árul el, kitartó kérdezősködésünk ellenére sem. Azt sem engedik, hogy megnézzük, milyen munkálatok folynak jelenleg az épületben.

Idén a homlokzati rész, a lépcsőház, valamint a folyosók kapják vissza eredeti kinézetüket. Ezt az információt Bende Csabától (64), a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal fővárosi irodavezető–helyettesétől kaptuk. – Mi úgy tudjuk, év végére fejezik be a munkát – mondta a Reggelnek. Némi reményre ad okot, hogy az állványok már eltűntek az épület elől. Benyó László, az építkezés felelős tervezője azt mondta, a kávéház már elkészült. Ezt az állítást nem tudjuk megerősíteni. Mi csupán fóliákat és munkapadokat láttunk az épület földszinti részén. Az építész azt is közölte, hogy a kávéházat az ötcsillagos, kétszáz szobás szállodával együtt nyitják meg. Valamikor…

Molnár Ferenc itt írta a Liliomot, és írótálat evett

1894-ben építették a New York Palotát Hauszmann Alajon tervei alapján, a New York Életbiztosító Társaság székházának. Ekkor nyitotta meg kapuit a világ legszebb kávéháza is, irodalmi álmok csiholója. Molnár Ferenc itt írta Liliom című műve nagy részét. A karzaton volt a Nyugat szerkesztőségi asztala. Móricz Zsigmond oda tette le első novelláját. Az irodalomkedvelő Harsányi fivérek üzemeltették, ők külön menüt vezettek be az íróknak. Az ötvenes évektől IBUSZ-iroda, majd a Magyar Nemzet szerkesztősége és a Lapkiadó Vállalat működött itt. Az állami tulajdonban lévő épületet Horti József adta el a 90-es évek derekán. Az olasz Boscolo csoport 2,15 milliárd forintért vásárolta meg az épületet 2001-ben. Azóta várja mindenki, hogy megnyisson.

Kiss Marianna (30): Az épület meghatározza a Nagykörút kinézetét, ezért fontos, hogy mielőbb visszakapja régi arculatát. Sokszor hangoztatták már, hogy hamarosan újra megnyitják.

Bíró Péter (26): Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a kávéház. Néhány évvel ezelőtt, még a helyreállítási munkálatok kezdete előtt benéztem a helyiségbe. Lenyűgöző látvány volt.

Nagy Éva (23): Azt hallottam, hogy a Corvin Áruházzal egy időben megújul a New York Palota is. A jelenlegi állapotokat látva úgy becsülöm, hogy ez legkorábban fél év múlva lehetséges.

Bíró Péter (26): Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a kávéház. Néhány évvel ezelőtt, még a helyreállítási munkálatok kezdete előtt benéztem a helyiségbe. Lenyűgöző látvány volt.

Nagy Éva (23): Azt hallottam, hogy a Corvin Áruházzal egy időben megújul a New York Palota is. A jelenlegi állapotokat látva úgy becsülöm, hogy ez legkorábban fél év múlva lehetséges. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!