Hírek

2005.04.14. 00:00

Lázas látszatcselekvés a szabad demokratáknál

TOÓT H. ZSOLT

ELVBEN MÁR SENKI SEM vádolhatja álláspontjuk merev képviseletével a szabad demokratákat. Rugalmasságát bizonyítandó az SZDSZ a minap negyvenezer elektronikus levelet küldetett szét. A politika boszorkánykonyhájába bárkit főzőcskézni hívó kérdések érdekesek. Azt tudakolják, kitartson-e elvei mellett a párt, vagy álljon be az MSZP köztársasági elnökjelöltje, Szili Katalin támogatóinak táborába.
A KÉRDÉS FÉLREÉRTHETETLEN, a levél viszont talányos értelmű. Így az SZDSZ nem győz magyarázkodni. Azt hangoztatják, a sebtében zajló üzenetváltás nem annak a jele, hogy tanácstalanok lennének. S büszkén jelentik, ezren máris válaszoltak nekik.
A MAGYARÁZKODÁS KÉNYSZERE érthető. De eddig senki sem szembesítette a párt döntéshozóit az igazán lényeges kérdésekkel. Például azzal, honnan tudják, hogy egy beérkező üzenet valóban egy velük rokonszenvező választópolgártól jött-e. S hogy eldöntötték-e, mitévők lennének, ha a levelek valóban kényszerítő erőt képviselnének velük szemben.
NEHÉZ ELVETNI a gondolatot, hogy itt minden más, mint aminek először látszik. A tegnapi egyeztető tárgyaláson előadott pártálláspont szerint az SZDSZ továbbra is eltökélt abban, hogy meggátolja Szili Katalin jelölését. Csak saját konokságát
már kínosnak érezheti a nyilvánosság előtt. Ezért inkább látványos pótcselekvésbe kezd. Megmerevedett frontvonal
mögé húzódva, de az önmagától való rugalmas elszakadás látszatát keltve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!